Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Israel hotar att anfalla Ship to Gaza i natt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ship to Gaza-båten Estelle är på väg mot Gazaremsan.
Foto: AFP

”Ship to Gaza”-fartyget Estelle fortsatte mot Gaza i natt – samtidigt som en israelisk bordning verkade nära förestående.

Israel har förklarat att man ska borda båten på internationellt vatten och gripa dem som befinner sig ombord.

- Vi har sex oidentifierade fartyg i närheten av oss, säger Mattias Gardell, ombord på ”Estelle”, till Expressen.se.

Ship to Gaza-fartyget Estelle förföljdes i natt av sex israeliska fartyg. Det finskregistrerade fartyget med cirka 25 propalestinska aktivister från Sverige och andra länder ombord stävade i natt allt närmare Gazas kust. Enligt norska VG skulle den israeliska marinen borda fartyget i natt.

- Vi har gjort det klart att vi inte tillåter att skeppet går innanför tremilszonen utanför Gaza, säger en israelisk armékälla till VG.

Aktivisternas talesman Mattias Gardell säger till Expressen att "Estelle” håller kurs mot egyptiska El-Arish söder om Gaza, men att ”destinationen kan ändras”.

- Vi har inte blivit kontaktade av israeliska marinen än. Men vi har fått indikationer från andra källor om att en bordning ska vara nära förestående, säger Gardell.

- Det här är ett solidaritetsprojekt för att bryta den israeliska blockaden av Gaza. Om Israel attackerar ett tremastat fartyg kommer de att framstå som både löjliga och barbariska.

- Stämningen ombord är god. Människor är glada och beslutsamma, säger han.

"Följer utvecklingen"

Mats Samuelsson på UD berättar för Expressen.se att de strax före 02 nåtts av informationen om att Estelle ska bordas men vill inte uppge hur de fått uppgifterna.

- Vi följer utvecklingen noga, säger Mats Samuelsson.

Finlands utrikesdepartement som varnade Ship to Gaza ska ha informerats av israeliska UD om det väntade tillslaget. Fartyget skulle enligt samtalet bordas på internationellt vatten för att föras till Ashdod.

Ombord på Ship to Gaza finns bland andra politiker från både Norge och Sverige, målet är att försöka bryta Israels blockad, ge humanitärt stöd och nå Gazaremsan. Vid två tidigare tillfällen har organisationen gjort försök att leverera varor till Gaza, men båda gångerna har de stoppats av Israel.

År 2010 dödades nio aktivister på Ship to Gaza när Israel gick ombord på ett skepp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.