Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israel har vaccinerat flest – men smittan sprider sig

Det sker fortfarande en ökning av smittspridning i Israel och landet införde under söndagskvällen en tredje nedstängning som ska pågå under två veckors tid.
En vaccinationsmottagning för äldre har inrättats på ett barnsjukhus utanför Tel Aviv.
Foto: ZIV KOREN / POLARIS POLARIS IMAGES
Vaccinering i den arabiska staden Umm el-Fahm i norra Israel.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Premiärminister Benjamin Netanyahu fick den första sprutan i Israel.
Foto: AMIR COHEN / REUTERS X02077

TEL AVIV. Israel har vaccinerat 17 procent av befolkningen mot covid-19 – runt 1,5 miljoner människor.

Det är högsta andelen i världen – men samtidigt skärper landet sin nedstängning för att smittan snabbt sprider sig.

– Det känns hoppfullt att alla äldre i familjen har fått sin spruta, men vaccineringen har inte hunnit påverka smittspridningen än, säger Monica Ginat som bor utanför Tel Aviv.

Israels vaccineringskampanj fortsätter med full fart på sjukhus och mottagningar över hela landet. Mer än 100 000 får sprutan mot covid-19 varje dag.

Landet med 9,3 miljoner invånare ligger etta i världsligan med 17,1 procent vaccinerade, före Förenade arabemiraten som ligger på 8,4 procent – medan till exempel EU-länderna knappt har kommit i gång alls.

Skärper nedstängning

Den snabba vaccineringstakten ger många israeler hopp. Men den innebär inte att man lika snabbt får bukt med smittspridningen – som ökar dramatiskt och är också den bland de högsta i världen. Det finns en många fall av den brittiska mutationen.

Israel skärper nu sin nedstängning, den tredje i ordningen, och stänger bland annat skolorna än en gång.

– Det känns väldigt skönt att vara vaccinerad. Det känns som att vi går mot bättre tider, en ljusare framtid, säger Monica Ginat, 58, i Kfar Saba utanför Tel Aviv.

Monica Ginat i Israel är hoppfull efter vaccineringen.
Foto: PRIVAT

Som fysioterapeut var hon och övrig sjukvårdspersonal bland de första som vaccinerades. På måndag får hon sin andra spruta och anses därmed ha fullgott skydd. Också hennes 66-årige man och 88-åriga mamma har vaccinerats; alla över 60 kan boka tid.

– Det känns bra att mamma har fått sitt spruta. Så att hon kan komma ut lite efter att ha varit instängd så många månader. Men det dröjer nog länge innan vi har stoppat smittan, många människor följer inte regler och rekommendationer, säger hon.

Flera faktorer bakom rivstart

Det finns flera faktorer bakom Israels rivstart. Premiärminister Benjamin Netanyahu har spelat en mycket aktiv roll och personligen tryckt på de stora vaccintillverkarna. Han har fått mycket kritik för sin hantering av coronakrisen i allmänhet, men när det gäller vaccinet uppskattar också motståndarna hans insatser.

Netanyahu utnyttjar vaccinsuccén maximalt politiskt. Israel går mot nyval i mars – och vaccinet kan mycket väl bli en avgörande faktor som ger honom valsegern. Han låter sig ofta fotograferas på vaccinationsmottagningar – framför allt när det gäller ”runda tal”, till exempel när den miljonte israelen vaccinerades.

Benjamin Netanyahu låter sig ofta fotograferas på vaccinationsmottagningar. Här i Jerusalem.
Foto: MARC ISRAEL SELLEM / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Israel betalade dubbelt så mycket som till exempel EU för att för att få vaccinet snabbt från Pfizer. Det är pengar landet räknar med få tillbaka snabbt om man lyckas få befolkningen immun tidigt och därmed kan starta den ekonomiska återhämtningen.

Israel har en effektiv offentlig sjukvård och är litet till ytan, så det går snabbt att distribuera vaccinet. Därmed blir landet attraktivt för tillverkarna som en modell för att visa att vaccineringen fungerar. Detta kan ha bidragit till de stora och snabba leveranserna, utöver att medicinjättarna fick bra betalt.

En vinn-vinn-situation

– Vi sa i princip till Pfizer, Moderna och de andra att om vi blir ett av de första länderna som börjar vaccinera kommer företagen mycket snart att kunna se resultat, säger den israeliske hälsoministern Yuli Edelstein till Reuters. 

– Så det är ett slags vinn-vinn-situation. Vi är ett litet land. Och jag vet att vi måste vara ett av de första som kommer i gång. För när vaccinet är utvecklat kommer företagen affärsmässigt inte ens att se åt länder av Israels storlek, säger han.

Det är dock osäkert om vaccineringen kan fortsätta i samma takt. Från och med nästa vecka är det oklart hur stora leveranser Israel kan räkna med, rapporterar israeliska medier.

”Stort genombrott”

Men Netanyahu försäkrade på torsdagskvällen att Pfizer lovat nya stora leveranser nästa vecka och att Israel därmed kommer att kunna vaccinera alla medborgare över 16 år före mars månads utgång.

– Ett stort genombrott, sade premiärministern och hävdade att ”Israel blir första land som tar sig ur coronakrisen”.

Ingen i Israel har ännu hunnit få den andra sprutan efter tre veckor, som ska ge 90–95 procents skydd. Efter två veckor har 50 procent av de första vaccinerade utvecklat starka antikroppar, enligt Gili Regev-Yochay, chef för epidemiavdelningen på Tel Hashomer-sjukhuset utanför Tel Aviv. Efter den första veckan hade bara 1–2 procent fått stark immunitet.

https://www.expressen.se/nyheter/svenske-stefan-har-redan-vaccinerat-sig/

https://www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/expressens-arne-lapidus-far-vaccin-i-tel-aviv/

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/larmet-immuniteten-drojer-till-september/

Under torsdagens presskonferens svarade WHO på Expressens Lina Dawoods frågor.
Vaccineringen har dragit igång i Europa och i Danmark vaccinerade man 63 000 personer i tisdags.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.