Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Israel gick till val: Ja eller nej till Netanyahu

Det slutgiltiga resultatet väntas komma under onsdagen.
Tidigare ÖB:n Benny Gantz är utmanare i det israeliska valet.Foto: ODED BALILTY / AP TT NYHETSBYRÅN
Premiärminister Benjamin Netanyahu får en hård match i Israels val.Foto: GLEB SCHELKUNOV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
Premiärministern lägger sin röst. Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ODED BALILTY / AP TT NYHETSBYRÅN

TEL AVIV. Valet i Israel har utvecklats till en riktig rysare.

När vallokalerna stängde såg det ut att vara en svag fördel för premiärminister Benjamin Netanyahus utmanare Benny Gantz. 

Under natten har de båda båda hållit tal där de lovat att bilda regering.

Klockan 22.00, lokal tid, stängde vallokalerna i Israel och de tre största vallokalsundersökningarna publicerades. Två av tre visar på ett övertag med ett fåtal mandat för utmanaren Benny Gantz, enligt de tre ledande israeliska tv-kanalerna.

Varken premiärminister Benjamin Netanyahu och hans högerblock eller oppositionsledaren Benny Gantz och hans mitten/vänsterblock får majoritet, enligt vallokalsundersökningarna. I stället får Avigdor Liberman, ledare för det lilla högerpartiet Yisrael Beiteinu (Israel vårt land, en nyckelroll.

Allt handlade om Netanyahu

Israel gick till val – och allt handlade om Benjamin Netanyahu. 

Sakfrågorna var borta i valrörelsen, det gällde ja eller nej till den både hatade och hyllade premiärministern. Vars högerparti Likud utmanades av mittenpartiet Blåvitt som leds av av ett gäng generaler med förre ÖB:n Benny Gantz i spetsen. 

Israel valde nytt parlament, knesset, för andra gången på fem månader. Valdeltagandet rapporterades på tisdagskvällen vara högre än i valet i våras.

Både premiärminister Benjamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz försökte mobilisera sina väljare in i det sista. Högtalarbilar körde omkring på tisdagskvällen och uppmanade folk att rösta.

”Krismöte” på valdagen

Netanyahu kallade till ”krismöte” på eftermiddagen och påstod att valdeltagandet var högt bland araber och vänsterväljare, ett trick som har fungerat flera gånger tidigare och fått högerväljare att strömma till vallokalerna de sista timmarna.

– Det är högt valdeltagande bland araber och vänstern, lågt valdeltagande i Likudstäder. Vakna, gå och rösta! Om ni inte röstar kommer ni att få se Gantz i den här stolen! manade Netanyahu i sociala medier hela valdagen.

Allmänt högt valdeltagande gynnar mitten/vänstern och de arabiska partierna, enligt politiska bedömare. Benjamin Netanyahu och hans högerblock brukar trots alla deras larmsignaler lyckas bäst med att mobilisera sina väljare.

”En känsla att Netanyahu vinner”

–Jag röstar på vänstern. Netanyahu är inte bra för landet, jag är här för att ge mitt blygsamma bidrag till att hindra hans omval, men jag har tyvärr en känsla av att han vinner, säger Sivan Levi, 37, lärare från Tel Aviv, på valdagen.

Sivan Levi från Tel Aviv röstar på vänstern.Foto: ARNE LAPIDUS

Hon röstade i Graetz-skolan i centrala Tel Aviv. Det är ett välbärgat område där mitten och vänstern har en stark ställning. Högerväljarna kommer ofta från ekonomiskt mindre starka grupper.

– Jag röstar mot Netanyahu, han har suttit för länge. Israel borde införa begränsning för hur länge premiärministrar kan sitta. Jag hoppas på en bred koalition utan extremister, säger Amit Haboosheh, 40, läkare, som röstade vid samma vallokal.

Amit Haboosheh från Tel Aviv vill se en bred koalition.Foto: ARNE LAPIDUS

Tre tidigare överbefälhavare gick till val på att få bort Benjamin Netanyahu. De misslyckades i valet i april men Benny Gantz och hans generalskompisar får överraskande tidigt en ny chans att ta makten.

Deras mittenparti Blåvitt låg jämsides med Netanyahus högerparti Likud i mätningarna. Det blir en rafflande rösträkning – och oftast brukar Netanyahu komma starkast i spurten.

”Gäller Israels demokrati”

– Kampen gäller Israels demokrati. På tisdag gäller det om vi ska få en extrem och korrumperad regering som säljer ut allt för premiärministerns personliga intressen. Eller en ansvarig regering med rena händer, sade Benny Gantz till de entusiastiska åhörarna på ett valmöte i Haifa.

Ambassadören berättar om valet i Israel.

Valet var en folkomröstning om Netanyahu. Annars viktiga frågor som fred, ockupation, säkerhet och gränser var nästan helt borta ur debatten.

En stor del av israelerna avskyr Netanyahu. De ser honom som korrumperad, en figur som sprider hat och splittring. Han är hårt pressad av tre hotande korruptionsåtal som kan bli verklighet efter valet – och det är ingen hemlighet att han tänker utnyttja en valseger till att skaffa sig immunitet.

Hyllad av många

En minst lika stor del av folket hyllar premiärministern som en stor ledare, som den enda garanten för fred och säkerhet. De överser med den påstådda korruptionen ­– han är ännu inte fälld för något ­– och struntar i alla vittnesmål om hans och den skandalomsusade hustrun Saras lyxliv på statens och miljardärsvänners bekostnad.

– Vi måste ha en förändring, vad som helst utom Netanyahu. Han är korrumperad, han har suttit för länge, säger Orit Weinman, 56, lärare från Haifa, på ett valmöte med Gantz i Haifa. 

Orit Weinman på valmöte med Blåvitt.Foto: ARNE LAPIDUS

– Gantz är imponerande, han är inte korrumperad. Han har god chans att vinna. Det var nära förra gången, nu går det, säger Noa Yosefian, 25, student från Haifa på samma möte.

Noa Yosefian på valmöte med Blåvitt.Foto: ARNE LAPIDUS

Där hyllade publiken Benny Gantz och ser honom som enda chansen att bli av med den i deras ögon förhatlige premiärministern. Men på ett annat valmöte med Likud hyllar deltagarna i stället Benjamin ”Bibi” Netanyahu och sjunger ”Bibi kung av Israel!”.

”Existentiella hot”

– Vi står inför existentiella hot från alla håll. Iran, Gaza, Hizbollah, Syrien. Med Netanyahu som ledare känner vi oss trygga. Han har erfarenheten, han har de internationella kontakterna, säger Amir Konorti, 35, från Ramat Gan som arbetar i säkerhetsbranschen och deltar i mötet nära Tel Aviv tillsammans med sin fru Lihi, 36, hemmafru, och dottern Tahel, 2.

Lihi och Amir Konorti med dottern Tahel på valmöte med Likud.

Mazal Rochman, 64, sjuksköterska, från Sde Uziyahu i södra Israel är inne på samma linje.

– Ingen är som Netanyahu, ingen kan ersätta honom. Han är en stark ledare, han ger allt för landet. Han är inte korrumperad, han jobbar så hårt att han gärna kan få några presenter, säger hon och fortsätter:

– Jag föddes in i Likud. Hela min släkt, mer än 100 personer, röstar på Likud. Vi har en bra ledare och har det bra här i landet.

Mazal Rochman på valmöte med Likud.Foto: ARNE LAPIDUS

Liberman kungamakare

Valet stod mellan Netanyahu, 69, och Gantz, 60. Men en tredje politiker, Avigdor Liberman, 61, som kunde bli kungamakare. Han leder det lilla högerpartiet Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem), men hoppade överraskande av högerblocket med nationalistiska och religiösa partier i våras – och spräckte därmed Netanyahus tilltänkta regeringskoalition.

Liberman bröt sig loss som protest mot de ultraortodoxa judiska partiernas maktställning. Hans främsta krav är att ultraortodoxa unga män ska göra värnplikt. I dag är de befriade på grund av religiösa studier som kan fortsätta långt upp i 40-årsåldern. Det är en het fråga i ett land där de flesta unga män gör tre års militärtjänst och kvinnor två år.

Antireligiös hållning

Liberman som under många år befunnit sig långt ute på högerkanten och varit nära allierad med Netanyahu, bland annat som utrikes- och försvarsminister i dennes regeringar, har nu positionerat sig i mitten. 

Avigdor Liberman kan bli kungamakare i Israel.Foto: ODED BALILTY / AP TT NYHETSBYRÅN

Hans antireligiösa inställning attraherar många som inte delar hans högeråsikter. Därmed kan han bli den som bestämmer om Netanyahu eller Gantz blir premiärminister.

– Valet står inte mellan Netanyahu och Gantz, det står mellan mitt parti och de ultraortodoxa. Vi sätter oss inte i en regering med dem. Så gå och rösta! Det räcker inte att sitta hemma och klaga, mer än 80 procent av de ortodoxa röstar, säger han på ett valmöte i Givatayim utanför Tel Aviv.

Nio partier till knesset

Israel väljer nytt parlament, knesset, den 17 september. Nio partier väntas komma in i knesset:

HÖGERN/RELIGIÖSA

Likud (samling). Mångårigt regeringsparti som lett högerkoalitioner. Ledare: Benjamin Netanyahu.

Yamina (till höger). Allians mellan högerpartier och religiösa. Ledare: Ayelet Shaked.

Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem). Antireligiöst högerparti, främst stött av invandrare från f d Sovjet. Ledare: Avigdor Liberman

Shas. Ortodoxt parti stött av orientaliska judar. Ledare: Aryeh Deri.

Förenad Tora-judendom. Ortodoxt parti stött av ashkenasiska (europeiska) judar. Ledare: Yaakov Litzman.

MITTEN/VÄNSTERN

Blåvitt. Nytt mittenparti och det främsta oppositionspartiet. Ledare: Benny Gantz.

Arbetarpartiet. Det tidigare statsbärande socialdemokratiska partiet. Ledare: Amir Peretz.

Demokratiska unionen. Vänsterallians. Ledare: Nitzan Horowitz.

Förenade listan. Allians mellan fyra arabiska partier. Ledare: Ayman Odeh

Israel går till val igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.