Israel kallar in Sveriges ambassadör på krismöte efter Margot Wallströms uttalande. Foto: Annika Af Klercker / TT
Israel kallar in Sveriges ambassadör på krismöte efter Margot Wallströms uttalande. Foto: Annika Af Klercker / TT

Israel fördömer Margot Wallströms uttalande

Publicerad

Israel kallar in Sveriges ambassadör på krismöte.

Israeliska UD anklagar Margot Wallström för att i en SVT-intervju koppla ihop terrordåden i Paris med konflikten mellan Palestina och Israel.

"Den svenska utrikesministerns uttalande är förfärande fräckt", skriver israeliska UD.

– Det är direkt fel, säger Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin.

FÖLJ EXPRESSENS liverapportering om terrordåden i Paris för senaste nytt

En ny diplomatisk kris har seglat upp mellan Sverige och Israel och Israel ska ha kallat upp Sveriges ambassad för ett möte med israeliska UD. Detta efter en intervju i SVT i lördags då Wallström, enligt israeliska UD kopplat konflikten mellan Israel och Palestina med terrordåden i Paris.

"Den svenska utrikesministerns uttalande är förfärande fräckt. Vem som helst som utan mening försöker koppla ihop radikala islamistattacker och de nuvarande problemen mellan Israel och Palestina lurar sig själv, sitt folk och den internationella opinionen", står det i ett uttalande på israeliska UD.

Tidningen The Jerusalem Post var först att rapportera om detta.

"Är direkt fel"

Expressen har sökt Wallström.

Hennes pressekreterare Pezhman Fivrin säger att det hela rör sig om ett missförstånd och att citatet hämtades ur en längre intervju under lördagen.

– Det är direkt fel. Utrikesministern har varken indirekt eller direkt gjort en koppling mellan terroristdåden i Paris och situationen Israel och Palestina. citatet har hämtats ur en längre intervju och är en del av en intervju som handlar om radikalisering generellt och grundorsaker och grundorsaker till terrorism, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag