Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israel fördömer Margot Wallströms uttalande

Israel kallar in Sveriges ambassadör på krismöte efter Margot Wallströms uttalande.
Foto: Annika Af Klercker / TT

Israel kallar in Sveriges ambassadör på krismöte. 

Israeliska UD anklagar Margot Wallström för att i en SVT-intervju koppla ihop terrordåden i Paris med konflikten mellan Palestina och Israel.

"Den svenska utrikesministerns uttalande är förfärande fräckt", skriver israeliska UD. 

– Det är direkt fel, säger Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin.

FÖLJ EXPRESSENS liverapportering om terrordåden i Paris för senaste nytt

En ny diplomatisk kris har seglat upp mellan Sverige och Israel och Israel ska ha kallat upp Sveriges ambassad för ett möte med israeliska UD. Detta efter en intervju i SVT i lördags då Wallström, enligt israeliska UD kopplat konflikten mellan Israel och Palestina med terrordåden i Paris.

"Den svenska utrikesministerns uttalande är förfärande fräckt. Vem som helst som utan mening försöker koppla ihop radikala islamistattacker och de nuvarande problemen mellan Israel och Palestina lurar sig själv, sitt folk och den internationella opinionen", står det i ett uttalande på israeliska UD. 

Tidningen The Jerusalem Post var först att rapportera om detta.

"Är direkt fel"

Expressen har sökt Wallström.

Hennes pressekreterare Pezhman Fivrin säger att det hela rör sig om ett missförstånd och att citatet hämtades ur en längre intervju under lördagen.

– Det är direkt fel. Utrikesministern har varken indirekt eller direkt gjort en koppling mellan terroristdåden i Paris och situationen Israel och Palestina. citatet har hämtats ur en längre intervju och är en del av en intervju som handlar om radikalisering generellt och grundorsaker och grundorsaker till terrorism, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.