Israel får kalla in
30 000 reservister

Publicerad

Det militära våldet i Gaza riskerar att bli ännu värre - nu har Israels militär fått tillåtelse att kalla in 30 000 reservister.

– Det går inte att skydda sig från bomberna. Det enda man kan göra är att stanna hemma och vara med och trösta barnen, säger Issam Younis på den Gazabaserade palestinska människorättsorganisationen al-Mazan på telefon till TT.

Israeliskt stridsflyg genomförde en rad flygangrepp mot Gazaremsan på fredagsmorgonen. Flera av målen låg i Gaza stad, enligt journalister och Hamas säkerhetsstyrkor.

En talesman för inrikesdepartementet i Gaza stad, Islam Shahwan, sade att det varit 130 flyganfall under natten.

Både CNN och al-Jazeera visade bilder direkt från anfallen och konstaterade att intensiteten ökade på morgonen. Tv-kanalen al-Arabiyya rapporterar om massiva anfall.

Israel har börjat kalla in 16 000 reservister, uppger landets militär, enligt Reuters.

Det kan ses som ett tecken på att det militära våldet i Gaza kommer att trappas upp ytterligare. Tjänstemän har sagt att en markoffensiv kan bli nödvändig för att sätta stopp för de raketer som skjuts från Gaza in i södra Israel. Israels militär har fått grönt ljus för att kalla in upp till 30 000 reservister.

"Israelerna har andra mål"

- Hittills har vi kunnat handla mat och dagligvaror. Nu tror jag att det blir problem. Jag ska just i väg till bageriet men det sägs redan vara långa köer. Men vi måste ju alla få tag i mat, inte minst till barnen. Det kan bli allvarligt, säger Issam Younis på den Gazabaserade palestinska människorättsorganisationen al-Mazan på telefon till TT.

Younis berättar att de israeliska flygräderna höll upp några timmar i natt men att de nu är i full gång igen.

- Det här är ju världens trångaste plats, och glöm inte bort att det inte finns ett enda skyddsrum för vanliga Gazabor. Det går inte att skydda sig från bomberna. Det enda man kan göra är att stanna hemma och vara med och trösta barnen.

Han säger att han egentligen inte tror att israelerna bryr sig om raketerna längre.

- De har andra mål med detta, och det känner folk här. Rädslan för en markoperation blandas med ilskan över hur israelernas bombningar drabbar de enskilda människorna.

- Vi har bara 8-10 timmars el om dagen och nu börjar bränslesituationen också bli allvarlig. Vi behöver ju bränsle främst till våra elgeneratorer, och i mindre utsträckning till bilar.

Avbryter offensiven

EU:s utrikeschef Catherine Ashton säger att Israel har rätt att skydda sin befolkning mot raketattackerna från Gazaremsan, men manar Israel till ett "proportionellt" gensvar.

I ett uttalande beklagar Ashton förlusten av liv på båda sidor men säger att raketattackerna från Gaza "startade den nuvarande krisen och är helt oacceptabla för vilken regering som helst och måste sluta".

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avbryter offensiven mot Gaza under de tre timmar en egyptisk delegation i dag besöker området för att visa sin solidaritet med Hamas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag