Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Israel beslagtar mark på Västbanken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Israels plan är att bygga ut den lilla israeliska bosättningen Gevaot till en ny stad. Därför beslagtar man 400 hektar palestinsk mark på ockuperade Västbanken.
Foto: Ronen Zvulun
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Foto: Amir Cohen

Israel ska beslagta 400 hektar palestinsk mark på den ockuperade Västbanken.

Fredsrörelsen Peace Now hävdar att det är den största markexproprieringen på 30 år.

– Så vitt vi vet, saknar detta motstycke sedan 1980-talet och det kan dramatiskt förändra verkligheten i Gush Etzion och Betlehemområdet, säger man i ett uttalande.

Israel tillkännagav på söndag planerna för att expropriera 400 hektar palestinsk mark i södra delen av den ockuperade Västbanken.

Den israeliska fredsrörelsen Peace Now kallar beslutet för en dolkstöt i ryggen på den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, och alla andra moderata palestinier som vill förhandla med Israel.

Hämndaktion

Planen är att bygga ut den lilla israeliska bosättningen Gevaot till en ny stad.

Enligt flera israeliska tidningar fattade regeringen beslutet som ett svar på mordet på de tre israeliska tonåringarna i somras, uppger Sveriges Radio.

Bosättarledaren David Perl, säger att morden syftade till att så skräck och få bosättarna att tvivla på sin rätt till denna mark. Vårt svar blir att stärka bosättningarna, sa Perl.

Uppmaningar till Israel

Den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat regerade med ilska på tillkännagivandet och manade till "diplomatiska åtgärder" mot Israel.

– Den israeliska regeringen begår flera brott mot det palestinska folket, sade han till nyhetsbyrån AFP.

USA har uppmanat Israel att ompröva beslutet och kallar det för kontraproduktivt för försöken att nå fred, säger amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

De flesta länder i världen betraktar Israels bosättningar på Västbanken som olagliga och som ett hinder för fred. Idag lever över en halv miljon israeler i bosättningar på den ockuperade Västbanken, det landområde som skulle ha utgjort Palestina om de olika havererade fredsprocesserna hade lyckats komma fram till en tvåstatslösning, skriver Sveriges Radio.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.