Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israel ber till USA om att häva flygstoppet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bad USA:s utrikesminister John Kerry att agera för att få flygstoppet hävt, enligt israeliska källor.
Foto: Daniel Naupold / Epa / Tt

Flygbolag i Europa och USA ställde in flygningar till och från Israel på tisdagen, sedan en raket från Gaza slagit ner i närheten av flygplatsen i Tel Aviv. Israel försäkrade förgäves att det var riskfritt att landa.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bad USA:s utrikesminister John Kerry att agera för att få flygstoppet hävt, enligt israeliska källor. Kerry svarade att USA:s flygsäkerhetsmyndighet lovat att se över flygförbudet inom ett dygn. Myndigheten förbjöd tidigare amerikanska flygbolag att starta och landa i Israel under tisdagen och 24 timmar framåt.

Förnekar taktik

Beslutet togs enbart för att skydda amerikanska medborgare och amerikanska flygplan, sade amerikanska utrikesdepartementets talesperson Jen Psaki. Tidigare förnekade en annan talesperson för UD, Marie Harf, att flygstoppet skulle vara en taktik för att öka pressen på Israel att förhandla, rapporterar AFP.

Kerry är i Mellanöstern i ett försök att övertala Israel och Hamas att avbryta två veckors konflikt som dödat över 600 palestinier och ett 30-tal israeler.

Även många europeiska flygbolag, bland dem SAS, ställde in trafiken till och från Israel, efter en rekommendation från den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten. Flyget med SAS från Köpenhamn under tisdagkvällen och onsdagens morgonflyg från Stockholm inställdes. Beslut om veckans två kvarvarande flygningar tas under onsdagen, enligt pressjouren.

FN-chefen vädjar

Också bland andra Norwegian, Air France, KLM och Lufthansa ställde in. British Airways fortsatte dock trafiken som vanligt, enligt AFP.

Israels transportminister Yisrael Katz hävdade att det är säkert att landa på Ben Gurion-flygplatsen.

Samtidigt fortsätter internationella medlingsförsök. FN-chefen Ban Ki-Moon besökte Tel Aviv och vädjade till Israel och Hamas att lägga ner vapnen och börja förhandla.

Natten till onsdagen sköts en palestinsk man ihjäl av israeliska soldater på Västbanken sedan han kastat sten, uppger palestinska säkerhetskällor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.