Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israel återupptar sina attacker mot Gaza

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Israel går med på det egyptiska förslaget om en omedelbar vapenvila i Gaza.
Foto: Lefteris Pitarakis

Försöken att nå vapenvila har för ögonblicket havererat.

Israel återupptar sina attacker mot Gaza sedan nya raketer avfyrats mot israelisk mark.

Omedelbart efter beskedet rapporteras det om nya attacker mot Gaza, skriver AFP. Minst två platser har attackerats.

Staden Ashdod i Israel attackerades på tisdagen med raketanfall från Gazaremsan. En fabrik har skadats, enligt israelisk radio. Raketattackerna kommer efter det att Israel i morse gått med på det egyptiska förslaget om en omedelbar vapenvila i Gaza.

Hamas har avvisat förslaget men säger sig fortfarande diskutera det, enligt Reuters.

– Vi har inte fått de tillkännagivna papperen från Egypten....vilket betyder att det är ett initiativ för media. Det är inte ett politiskt initiativ, säger Hamas talesperson Osama Hamdan enligt CNN.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har hotat om att utöka sin militära operation om inte Hamas ändrar sig.

– Om Hamas inte accepterar förslaget om vapenvila - och det är hur det verkar just nu - kommer Israel att ha all internationell legitimitet att bredda sin militära aktivitet (i Gaza) för att uppnå lugn, sa Netanyahu vid en gemensam presskonferens med Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier i Tel Aviv.

På tisdagseftermiddagen meddelade en talesperson för den israeliska militären att Israel återupptar attacker mot Gaza, enligt Reuters,

Omedelbart efter beskedet rapporteras det om nya attacker mot Gaza, skriver AFP. Minst två platser har attackerats.

Redan tidigare hade premiärminister Benjamin Netanyahu meddelat att Israel har rätt att utöka sin militära operation om Hamas inte går med på den föreslagna vapenvilan.

En talesperson för Hamas, Eyad Bouzam, uppger att Israel har beskjutit ett flerfamiljshus i norra Gaza. Israelisk militär tillbaka visar dock de uppgifterna.

I ett medlingsförsök har Egypten föreslagit att Israel inleder en vapenvila med Hamas och har erbjudit sig att arrangera ett toppmöte mellan israeliska och palestinska delegationer efter att vapenvilan trätt i kraft. Båda sidor måste gå med på att avstå från allt som kan underminera en överenskommelse, enligt tidningen Haaretz.

Hamas lovar fler attacker

Hamas väpnade gren Qassambrigaderna har lovat att intensifiera sina attacker. Under natten har det skjutits två raketer från Gaza. Den israeliska armén uppger att den attackerat 25 mål i Gaza, där en 63-årig man och 52-årig kvinna ska ha dödats, enligt palestinska tjänstemän.

Vapenvilan skulle ha trätt i kraft klockan 8 på morgonen svensk tid enligt förslaget men bara ett par timmar senare kom rapporter om att tre raketer har avfyrats från Gaza mot södra Israel, skriver nyhetsbyrån AP.

Attacker mot Eliat

Enligt norska medier har tre raketer också slagit ner i området kring den kända turistorten Eliat i Israel under natten mot tisdagen. Enligt den israeliska tidningen Haaretz träffade den ena raketen en parkerad bil. Tio människor ska ha fått mindre skador.

"Hjärtskärande bilder"

Förslaget från Egypten har fått stöd av utrikesministrarna i Arabförbundet och av USA:s president Barack Obama. Vid en middag på måndagen för att fira fastemånaden Ramadan förklarade Obama att de civila dödsoffren bland palestinier är en "tragedi" men att Israel har rätt att försvara sig mot "oförsvarliga" raketattacker.

– De bilder vi ser från Gaza och i Israel är hjärtskärande, sa Obama.

Den senaste veckans strider på Gazaremsan har krävt minst 186 liv. Enligt människorättsgrupper är mer än 75 procent av dödsoffren personer som inte deltagit i striderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.