Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ISP-chef i samtal om vapenfabriken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Härvan om vapenfabriken i Saudiarabien fortsätter. 

I dag rapporterar Ekot att tillsynsmyndigheten för vapenexport – ISP – var med i förhandlingarna med diktaturen. 

– Jag kallades dit av försvarsdepartementet, säger generaldirektör Andreas Ekman Duse till Ekot. 

I går avslöjade Ekot i Sveriges Radio att Sverige har långtgående planer att bygga en vapenfabrik i den stränga diktaturen Saudiarabien. 

Nu fortsätter härvan med uppgifter att självaste tillsynsmyndigheten för vapenexport i Sverige – Inspektionen för strategiska produkter, ISP – satt med i förhandlingarna - trots att det är förbjudet.

Enligt protokoll som Ekot tagit del av från ett möte 2008 deltar generaldirektören för ISP, Andreas Ekman Duse i ett möte med saudiska generalen Nasser, den tänkta köparen, och FOI, den tänkta säljaren. Mötet ägde rum på försvarsdepartementet.

Enligt protokollet hjälpte ISP:s generaldirektör till med att värdera olika alternativ och gav en positiv preliminär bedömning.

"Inget med affärer att göra"

Generaldirektör Andreas Ekman Duse säger till Ekot att han var ditkallad av försvarsdepartementet för att förklara de svenska reglerna.

– Jag kallades dit av försvarsdepartementet och deltog i detta möte på uppdrag av försvarsdepartementet för att förklara hur svensk exportkontroll fungerar. Det har ingenting med själva, eventuella affärer att göra, säger han till Ekot. 

Ekot har också talat med försvarsminister Sten Tolgfors, men han vill inte kommentera varför Andreas Ekman Duse satt med i förhandlingarna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.