Markus Wiechel. Foto: Roger Vikström
Markus Wiechel. Foto: Roger Vikström

Isovaaras ersättare tidigare dömd för förtal

Publicerad

Lars Isovaara lämnar sin riksdagsplats efter misstankar om att han förolämpat en riksdagsvakt.

Hans ersättare Markus Wiechel är dömd för förtal av flera meningsmotståndare.

– Vi bedömer inte det så allvarligt att han inte kan företräda partiet, säger Jimmie Åkesson.

– Jag anser inte att det har med saken att göra, säger Markus Wiechel.

Markus Wiechel har gjort en snabb karriär inom Sverigedemokraterna. Han är i dag distriktsordförande för SD i Östergötland och politisk sekreterare i Norrköpings kommun.

Nu tar han alltså plats i Sveriges riksdag efter att Lars Isovaara meddelat sin avgång.

Lars Isovaara slutar som riksdagsman efter att bland annat misstankar om att han förolämpat en vakt på riksdagen, vilket Expressen.se avslöjade i går onsdag.

Ersättaren Markus Wiechel har gjort sig skyldig till förtalsbrott vid tre tillfällen. Bland annat dömdes han för tre år sedan efter att ha släppt igenom en kommentar på sin blogg där det påstods att socialdemokraten Martin Tunström var dömd för bland annat misshandel.

"Inte så allvarligt"

Markus Wiechel dömdes eftersom uppgifterna inte var sanna.

– Jag blev utmålad som jag var kriminell. Jag blev självklart illa berörd av det, har Tunström sagt till Expressen.se.

Markus Wiechel vill inte kommentera saken på torsdagen.

– Det tänker jag inte kommentera. Jag anser att det är felaktiga domar och det har inget med det här att göra, säger Wiechel till Expressen.se.

Har det inte med saken att göra eftersom din företrädare avgick efter att ha anklagats för förolämpning?

– Jag anser inte att det har med saken att göra. Om du satte dig in i domarna skulle du förstå det.

Men du släppte igenom kommentaren på bloggen?

– Ingen kommentar.

Jimmie Åkesson fick en fråga om Wiechels förtalsdom på presskonferensen på torsdagsförmiddagen.

Han svarade då:

– Om man tittar på vad det är han är dömd för handlar det om saker som skrivits på hans blogg. Vi bedömer inte det så allvarligt att han inte kan företräda partiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag