Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ismannens släktingar lever i Österrike

Ötzi.Foto: Augustin Ochsenreiter

Österrikiska forskare har hittat släktband mellan den 5 300 år gamla ”ismannen Ötzi” och 19 nu levande män i Österrike.

– Vi har redan hittat schweiziska och italienska samarbetspartners så att vi kan fortsätta vår forskning, säger forskaren Walther Parson till den österrikiska nyhetsbyrån APA, enligt BBC.

Ismannen Ötzi levde för 5 300 år sedan. Hans kropp bevarades infrusen i en glaciär mellan Ötztalalperna och Schnalstal i Italien där han hittades den 19 september 1991.

Forskare från Innsbrucks medicinska universitet har nu gjort DNA-analyser på blod från 3 700 tyrolska blodgivare och jämfört med Ötzis.

Och hos 19 män fann de en specifik genetisk mutation som de nu levande männen delar med forntidsmannen.

Kan finnas hos schweizare och italienare

De 19 männen har inte informerats om sitt släktskap med sin förfader, skriver BBC.

Enligt forskarna kan samma mutation även finnas i angränsande områden i Schweiz och Italien. De vill nu fortsätta studien genom schweiziska och italienska samarbetspartners, enligt forskaren Walther Parson.

Kvinnor ingick inte i studien, då ett annat tillvägagångssätt skulle krävas för att jämföra generna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.