Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Islossning mellan Sverige och Israel efter lång kris

Utrikesministern på besök i Israel efter sju års diplomatisk kyla.
Ann Linde möter Israels president Isaac Herzog,
Foto: HAIM ZACH, GPO
Ann Linde vid en minnesplats för Förintelsens offer.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

TEL AVIV. Islossningen går snabbt mellan Sverige och Israel.

Utrikesminister Ann Linde möttes av översvallande vänlighet från de israeliska ledarna på måndagen – under det första officiella besöket på hög nivå på tio år. 

Raoul Wallenberg och kampen mot antisemitism bidrog till den ömsesidiga välviljan.

Tövädret i de svensk-israeliska förbindelserna har kommit gång i rasande fart med mycket god vilja från båda sidor. Till och med isbitarna i drinkarna verkar smälta snabbare än vanligt när israeliska och svenska gäster minglar på den mottagning Sveriges ambassadör Erik Ullenhag ger för utrikesminister Ann Linde på måndagskvällen.

Linde mötte Israels president Isaac Herzog och utrikesminister Yair Lapid under det första svenska utrikesministerbesöket i Israel på tio år. Margot Wallström (S) var under många år officiellt inte välkommen medan israelerna tidigare hade inofficiellt förklarat att hennes företrädare Carl Bildt (M) inte var önskvärd – detta på grund av vad Israel såg som de båda utrikesministrarnas antiisraelisk inställning och politik.

”Jobbat för att normalisera relationerna”

– Både jag och statsministern har medvetet jobbat för att normalisera relationerna med Israel. Vi har sett vad vi kan göra för att visa att vi är seriösa i vår vilja. Det spelar också roll att den nya israeliska regeringen är öppen för att normalisera, säger Ann Linde efter sina möten med de israeliska ledarna.

Hon nämner att Sverige nu verkar för att uppgradera Israels relation med EU, något som Sverige tidigare varit emot. Samt att Sverige avstod från att delta i den så kallade Durbankonferensen eftersom den utvecklats till ett forum för antisemitism,

Också Raoul Wallenberg, den svenske diplomaten som räddade 10 000-tals ungerska judar undan Förintelsen i andra världskrigets slutskede, ger draghjälp till den nya smekmånaden mellan Sverige och Israel.

– I mitt föräldrahem fanns en liten trälåda där min pappa förvarade minnen från Förintelsen, bland annat det skyddspass Raoul Wallenberg utfärdade för honom och min farmor. Han gav dem svenskt skydd och räddade deras liv. Utan den modige svenske diplomaten skulle jag inte stå här i dag, sade Lapid på en presskonferens med Linde efter deras möte i Jerusalem.

Raoul Wallenbergs anteckningsbok

Ann Linde överlämnade som gåva till sin israeliska kollega kopior av de sidor i Wallenbergs anteckningsbok där namnen på Lapids far och farmor fanns på listan över dem som fick skyddspass.

På frågan varför företrädaren Margot Wallström var ett rött skynke för israelerna medan hon själv välkomnas med alla hedersbetygelser, svarar Ann Linde:

– Jag har ingen anledning att recensera Margot Wallström. Hon är precis som jag för en tvåstatslösning av den israelisk-palestinska konflikten baserad på folkrätten. Vi har samma inställning.

Trots att åsiktskillnaderna i sakfrågorna kvarstår – Sverige är starkt kritiskt till Israels ockupation av palestinska områdena och Sverige stöder palestinierna både politiskt och ekonomiskt – har de båda länderna kommit överens om att nu åtminstone tala med varandra.  Tonen har ändrats, Ann Linde betonar Sveriges engagemang för Israels säkerhet.

”Nu vänder vi blad”

– Nu vänder vi blad. Vänner kan höra kritik från varandra, säger Yair Lapid.

Den nya israeliska regeringen – som tillträdde i juni sedan Benjamin Netanyahu förlorat makten efter tolv år som premiärminister – kan också dra nytta av Sverige i den utrikespolitiska omorientering man förbereder. Israel vill närma sig de liberala EU-länderna i Västeuropa och distansera sig från EU-länder som Ungern och Polen i det gamla östblocket, där Netanyahu hade goda kontakter.

– Den svenska regeringen har länge försökt tina upp relationerna. Det gick inte så länge Netanyahu var premiärminister. Efter Sveriges erkännande av Palestina 2014 uppfattade israelerna Sverige som det mest antiisraeliska landet i Europa, säger Barak Ravid, diplomatisk korrespondent på den stora israeliska nyhetssajten Walla.

– Lapid och den nya regeringen vill förbättra relationerna med det liberala Västeuropa. Att lösa krisen med Sverige är ett bra sätt att visa det, säger han.

Expressens Arne Lapidus intervjuar utrikesminister Ann Linde i Israel.

”Relationen har varit djupfryst i nästan tio år”

Arne Lapidus om Ann Lindes besök i Israel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.