Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Isländska regeringen tappar sin majoritet

Statsministern Sigurdur Ingi Johannsson avgår. Foto: Birgir Thor Hardarson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den isländska regeringen tappar sin majoritet. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN
Piratpartiets Birgitta Jonsdottir mottar första valresultaten. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN
Bjarni Benediktsson från Självständighetspartiet ler efter första resultaten. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN

Den isländska regeringen tappar sin majoritet och statsministern Sigurdur Ingi Johannsson avgick under söndagen.

Med alla röster räknade får tvåpartikoalitionen 29 platser i parlamentet - tre färre än vad som krävs för majoritet.

Samtidigt råder oklarhet om vad som händer nu, eftersom inte heller oppositionen lyckats samla tillräckligt många röster för att styra.

Vallokalerna stängde vid midnatt svensk tid. Tidigt i den preliminära rösträkningen kunde man se att det skulle bli svårt för den konservativa tvåpartikoalitionen att sitta kvar vid regeringsmakten.

När alla röster var färdigräknade på söndagsförmiddagen stod det klart att varken den sittande regeringen eller den utmanande vänsterkoalitionen hade samlat tillräckligt många röster för att bilda majoritetsregering, enligt Iceland Monitor.

Under söndagen meddelade Islands statsminister Sigurdur Ingi Johannsson att han avgår. I april avgick den tidigare statsministern Sigmundur Gunnlaugsson efter Panamaskandalen.

Nu väntar hårda förhandlingar partierna emellan innan befolkningen får veta vem som styr landet den kommande mandatperioden.

Självständighetspartiet blir störst i parlamentet. Det nuvarande resultatet på 29 procent hade ger dem 21 platser i parlamentet.

Deras samarbetsparti Framstegspartiet är valets stora förlorare och tappar från 24,4 förra valet till 11,5 procent.

Det usla valresultatet kommer inte oväntat. Partiet har rasat i opinionen sedan i våras, då statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson tvingades bort från makten i samband med Panama Papers-skandalen.

Sammanräknat får de styrande partierna 28 platser i det 63 stolar stora i parlamentet, och tappar därmed sin majoritet. Det är ett mandat mer än vänsterkoalitionen som landar på 27 platser.

Piratpartiet gör starkt val

Nu vänds många blickar mot det nya liberala partiet Viðreisn, isländska för "Återupprättande". Partiet gör ett succéval och lyckades samla ihop 10,5 procent av rösterna.

Ett annat anmärkningsvärt resultat står Piratpartiet för. Resultatet på 14,5 procent är en succé jämfört med det förra valet, men en besvikelse sett till de 20, eller vid enstaka tillfällen 25, procent som man har fått i opinionsmätningar inför valdagen.

Näst störst är Vänsterpartiet - de gröna med 15,9 procent. Liksom Piratpartiet får de tio platser i parlamentet, fyra fler än föregående mandatperiod.

Vänsterkoalitionens regeringsambitioner har kraftigt försämrats till följd av Socialdemokraternas och Ljus framtids svaga valresultat. De isländska socialdemokraterna lyckades endast locka till sig 5,9 procent av väljarna.

En av få saker man kan slå fast efter rösträkningen är att kvinnorna tar större plats än någonsin. Av de 63 platserna i parlamentet väljs nu 30 kvinnor in. Det tidigare jämställdhetsrekordet från 2013 års val var 25 kvinnor.

Valdeltagandet var det lägsta på 20 val, uppger isländska Morgundbladid.

 

LÄS MER: Piratpartiet går framåt – men vill inte leda

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!