Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Isländska Piratpartiet i regeringsförhandling

Nu har Piratpartiet inlett det tredje försöket att bilda en ny koalitionsregering på Island. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN
Birgitta Jónsdóttir säger att de är överens i många av de stora frågorna. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN

De isländska piraterna kastar loss.

Nu har Piratpartiet inlett det tredje försöket att bilda en ny koalitionsregering på Island.

– Vi är överens i många av de stora frågorna, säger partiets ordförande Birgitta Jónsdóttir till Visir.

Regeringsförhandlingarna sedan parlamentsvalet på Island i slutet av oktober går segt. Två försök - där först Konservativa självständighetspartiet och sedan Grön vänster fått presidentens mandat att bilda regering - har redan misslyckats.

Turen har nu kommit till Piratpartiet.

De var förhandstippade att bli den stora valsegraren men fick betydligt färre röster än väntat. Trots det kan partiet nu sluta med flaggan i topp.

I fredags fick partiordförande Birgitta Jónsdóttir presidentens uppdrag att försöka bilda regering - och på måndag inleddes förhandlingarna med de fyra tänkbara koalitionspartnerna Socialdemokraterna, Grön vänster, Ljus framtid och Reformpartiet.

– Vi kommer gå in i det här arbetet med utgångspunkten att alla vid bordet är jämlika, säger Birgitta Jónsdóttir till isländska tidningen Visir.

Förhandlingar i kulisserna

Hon och hennes partikamrater har ägnat helgen åt att gå igenom statsbudgeten och förklarade att vid de tidigare förhandlingarna har man inte haft tillräckligt bra lösningar för hur bland annat fiskeindustrin, jordbruket och statens offentliga utgifter ska finansieras. De frågorna kommer nu prioriteras i diskussionerna.

– Så att det framgår tydligt på en gång om vi kan nå en överenskommelse eller inte, säger Birgitta Jónsdóttir.

Samtidigt pågår det även förhandlingar i kulisserna.

Bjarni Benediktsson, partiledare för Konservativa självständighetspartiet som med 29 procent av rösterna fick störst stöd i valet, skickade under måndagen ett meddelande till sina partiledarkollegor i Reformpartiet och Ljus framtid att han var villig att göra ett nytt förhandlingsförsök för att få till en koalition mellan de tre partierna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!