Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Islands statsminister: "Det där är rent trams"

Efter den internationella läckan dras tolv nuvarande eller före detta statschefer in, efter att ha haft brevlådeföretag med miljoner kronor. En av dem är Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson.Foto: Henrik Montgomery / Scanpix / SCANPIX SWEDEN

Här flyr Islands statsminister från SVT:s intervju efter det internationella avslöjandet som kan leda till hans avgång. Han har haft ett brevlådeföretag med miljoner i tillgångar.

– Det där är rent trams. Och du lurar mig, säger Sigmundur Gunnlaugsson, Islands statsminister, i Agenda innan han i protest lämnar rummet.

I veckan kommer kända svenska namn som är inblandade i skandalen att avslöjas.

Efter den internationella läckan dras tolv nuvarande eller före detta statschefer in, efter att ha haft brevlådeföretag med miljoner kronor. En av dem är Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson.

När SVT konfronterar honom med uppgifterna blir han helt ställd.

– Jag blir lite fundersam över dina frågor. Det är som om du anklagar mig för något.

Han flyr därefter från rummet.

– Det där är rent trams. Och du lurar mig.

Han fortsätter:

– Vad är det för scen du försöker ställa till med?

Nu ställs bland annat krav på den isländske statsministerns avgång. Han har fått arbeta hårt för att återupprätta förtroendet för politiker på Island efter kollapsen i samband med finanskrisen 2008.

"Slippa betala skatt"

Uppdrag gransknings reporter Sven Bergman har varit en av två svenska reportrar som arbetat med det gigantiska materialet.

Det är en unik inblick i den här världen. Det är en parallell värld som de flesta av oss inte känner till, säger han.

Han och kollegan Joachim Dyfvermark avslöjar att det kommer avslöjas kända svenska namn i läckan.

Anders Bäck är enhetschef på Skatteverket. Trots att förmögna svenskar har gömt undan pengar från skatt med hjälp av storbanken Nordea är han inte förvånad.

– Bankerna vill tjäna pengar. Det här är ett sätt att ta hand om sina rika kunder och erbjuda den här möjligheten.

Han säger att det skulle kunna vara brottsligt, men att han först och främst ser fram emot att ta del av materialet.

– Det är ett sätt för oss att komma närmre de här pengarna. I förlängningen är det ett sätt att slippa betala skatt och göra det svårare för oss att koppla ihop pengarna med deras rätta ägare.

Köpte företag i skatteparadis

Det var 2007 som Sigmundur Gunnlaugsson tillsammans med sin fru köpte brevlådeföretaget Wintris Inc i det ökända skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna, enligt SVT. Då var han en tv-personlighet. När finanskrisen slog till mot Island gav Gunnlaugsson sig in i politiken. Han blev populär för sin hårda linje mot bankerna.

Det han inte berättade var att hans bolag Wintris hade fordringar till bankerna på nära 35 miljoner, enligt SVT.

2009 utsågs han till partiledare för det liberala Framstegspartiet och tog plats i den isländska riksdagen. Samma år sålde han sin del i brevlådeföretaget till hustrun för en dollar.

"Försöker ställa till en scen"

Efter SVT-intervjun har statsministerns fru Anna Sigurlaug Pálsdóttir gått ut i ett Facebookinlägg och hävdat att företaget bara var hennes.

”Företaget har aldrig varit en hemlighet” skriver hon i inlägget enligt SVT.

Hon säger även att det var ett misstag att Gunnlaugsson registrerades som ägare.

Statsministerns talesperson uppger för SVT att statsministerparet har följt alla isländska lagar och deklarerat alla sina inkomster och tillgångar sedan 2008. Men Uppdrag granskning har inte fått ta del av deklarationerna.

"Skulle se ut som en bananrepublik"

Islands före detta finansminister Steingrímur Sigfússon kräver Gunnlaugssons avgång.

– Vi kan inte tillåta sådant här. Island skulle se ut som en bananrepublik, säger han till The Guardian.

Oppositionspartierna på Island förbereder nu ett misstroendevotum mot statsministern, på grund av den intressekonflikt hustruns ägande i Wintris innebär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.