Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Islands president går mot storseger

Islands president Gudni Johannesson, 52.Foto: MATEUSZ SLODKOWSKI/SOPA IMAGES/SHUTTERS / MATEUSZ SLODKOWSKI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTE

Islands president Gudni Johannesson, 52, ser ut att få nytt förtroende från väljarna, rapporterar norska ABC nyheter. Efter att de första 40 000 rösterna räknats efter valet på lördagen hade Johannesson fått 91 procent av rösterna, utmanaren Gudmundur Franklin Jonsson nio.

Gudni Johannesson säger till medierna att han är ödmjuk och tacksam, men inte vill ta ut något i förskott. 

Johannesson är professor i historia och ställde upp i valet för fyra år sedan som oberoende kandidat och har under mandatperioden haft mellan 76 och 86 procent av stödet, enligt de opinionsundersökningar som MMR genomfört. 

Motståndaren Gudmundur Franklin Jonsson har uttalat sitt stöd till USA:s president och kallats högerpopulist.

Island har ungefär 349 000 invånare, av dem är 252 000 röstberättigade. Presidentrollen är i stort sett symbolisk men presidenten kan lägga veto mot nya lagar eller initiera folkomröstningar.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.