Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Islands luftrum stängs efter utbrottet

Askmolnet efter vulkanen Grimsvötns utbrott stängde det isländska luftrummet på söndagsförmiddagen.
- Status just nu är att Keflavik flygplats, vår största internationella flygplats, stängs, säger Hjördis Gudmundsdottir, presstalesperson för det isländska luftfartsverket, AFP.
Ytterligare flygplatser kan komma att stängas och nu delas munskydd och skyddsglasögon ut till närboende.
Islands luftrum stängdes tidig på söndagen på grund askmolnet från vulkanen Grimsvötn, uppger det isländska luftfartsverket, Isavia.
- Status just nu är att Keflavik flygplats, vår största internationella flygplats, stängs. Luftrummet är stängt och det påverkar i stort sätt hela Island, åtminstone de närmaste timmarna, säger Hjördis Gudmundsdottir, presstalesperson för Isavia, till AFP.
Isländska myndigheter överväger även att stänga andra flygplatser, bland annat den i Reykjavik, enligt Reuters.
Beslutet om stängningen av luftrum baseras på brittiska askspridningsprognoser som görs var sjätte timme.

Moln av aska

För ett år sedan lamslogs stora delar av flygtrafiken i Europa av askmolnet efter vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott. Nu riskerar samma sak att hända igen.
Vid 20-tiden på lördagen startade ett utbrott i vulkanen Grimsvötn - och ett moln av vattenånga och aska steg kort därefter upp mot skyn.

Förlänger flygförbudszonen

På lördagskvällen upprättades en flygförbudszon 120 nautiska mil, cirka 22 mil, runtomkring vulkanen. Det gällde fram till klockan 02 på söndagsnatten.
Därefter har det isländska luftfartsverket beslutat att förlänga den och nu sträcker den sig fram till klockan 21 på söndagskvällen.
- Det är fortfarande ingen påverkan på svenska flyg, förutom flyg till Reykjavik, säger Susanne Rundström, pressjour på statliga flygplatsbolaget Swedavia till TT.
Hittills är en flygning inställd. Det är ett plan från Iceland air som skulle ha kommit från Reykjavik och landat på Arlanda flygplats klockan 21.20 på söndagen för att sedan gå tillbaka till Reykjavik klockan 22.20 
Ett askprov ska göras i den isländska staden Kirkjubaejarklaustur, uppger Reuters. Foto: Ingolfur Juliusson

"Kan pågå länge"

Flygtrafik från Norge över Atlanten kan komma att påverkas av askmolnet, säger Petter Duestad, driftschef på den norska luftfartsmyndigheten Avinor.
- Flyg som ska åka västerut, till exempel till USA, får flyga en annan rutt. Det kan bli förseningar, säger han till nyhetsbyrån NTB.
Omkring 500 resande fick ge upp försöken att flyga från Köpenhamn till Island på söndagen till följd av askmolnshotet, rapporterade Ritzau och citerade webbplatsen check-in.dk.
- Varje utbrott kan pågå rätt så länge, eller bli ganska kortvariga – det är väldigt svårt att förutse. Men om det håller sig på den här nivån i flera dagar kan det bli problematiskt om vindarna blåser mot Europa, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet till TT.
- Det är egentligen två saker som är viktiga här: den ena är vart vindarna blåser och den andra är om kraften i utbrottet kommer att kvarstå. Utbrott kan ha väldig kraft i början och minska ganska snabbt, i motsats till Eyjafjallajökull som hade väldig kraft ganska länge, fortsätter han.

Ska flyga över vulkanen

Ett askprov från vulkanen har samlats in och ska undersökas vid ledningscentralen i Kirkjubaejarklaustur.
Enligt TT kan nu askmolnet ses från huvudstaden Reykjavik. Enligt isländska tidningen Visirs nätupplaga kommer munskydd och skyddsglasögon att delas ut till de närboende runt vulkanen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!