Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isländska ilskan – mot de nya turisterna på ön

Sociala medie-profilerna med miljontals följare.
Instagrammare gör mycket – för mycket – för den perfekta instagrambilden, enligt islänningarna. Foto: gettyimages
Efter att Justin Bieber spelat in sin musikvideo vid Fjaðrárgljúfur stängdes området av i flera veckor.Foto: SHUTTERSTOCK

Folk trampar på den ömtåliga mossan, kör bil offroad, sitter på glaciärer som är avspärrade och beträder avspärrningar. 

Nu ryter islänningar ifrån mot de hänsynslösa turisterna och influencers.

– Det känns som att allt numera handlar om den perfekta Instagrambilden, säger islänningen Michalina Okreglicka till BBC.

Varje år besöker 10 miljoner personer Island. Men nu har många islänningar tröttnat på turisternas hänsynslösa ageranden.

Irritationen har blivit så stor att det skapats sidor på sociala medier där islänningar lägger upp bilder på de respektlösa turisterna, skriver BBC.

Folk trampar på den ömtåliga mossan, som kan dö av att trampas på. Andra kör bil utanför de lagda vägarna, vilket skadar marken, dricker medan de kör, och beträder avspärrningar för att sitta på glaciärer vid populära turistmål och flyger drönare över skrämda hästar.

En influenser som har kritiserats extra mycket är fotografen och filmskaparen Alexander Tikhomirov som har 300 000 följare på Instagram.

I ett inlägg poserar han framför en bil som fastnat i leran efter att ha kört offroad – något som är förbjudet på Island.

”Grattis, i dag fick jag stora böter”, skriver han i bildtexten, rapporterar Independent

https://www.instagram.com/p/ByOMk7FIigg/

En av invånarna som reagerar är islänningen Michalina Okreglicka som försöker informera besökarna om sina snedsteg, för att få ett stopp på beteendet.

– Det känns som att allt numera handlar om den perfekta Instagrambilden. Jag har aldrig sett så mycket korkat och oansvarigt beteende i andra länder jämfört med Island. Jag går in på deras profiler och kommenterar på vad de gör och försöker säga till dem att sluta upp med det här, säger hon till BBC. 

Islands polis har publicerat bilder på bilar som kört off-road, för att uppmärksamma om hur dåligt det är för landskapet. Foto: NORTH-EAST ICELAND POLICE

Vill få turister att lova bete sig   

Även Islands turiststyrelse ”Visit Iceland” kämpar för att få besökare att respektera landet och ta mer ansvar för miljön när de reser på Island. Bland annat har de infört att turister får underteckna ett dokument på flygplatsen där de lovar att lämna platserna de besökte som de fann dem och sluta urinera på landsbygden.  

– Jag har sett alla möjliga former av beteenden som är både farliga och respektlösa – som att klättra över staket för att stå på kanten av en klippa bara för en Instagram-selfie, säger isländska fotografen Pall Jokull Petursson till BBC.

Musikvideo stängde helt berg

Artisten Justin Bieber är en som, om än ofrivilligt, bidragit till ohållbar turism. Efter att han filmat musikvideon till sin låt ”I'll show you” vid Fjaðrárgljúfur kanjonen blev platsen nästintill överbelamrad med turister. Regeringen valde då att stänga hela platsen under flera veckor, för att skydda platsen mot ännu mer yttre påverkan och slitage. 

Kanjon Fjaðrárgljúfur.Foto: SHUTTERSTOCK

Och just kändisar, instagrammare och influencers är de som riskerar att påverka turister att i sin tur inte följa de regler som finns kring var man får gå – och köra bil – på Island. 

– Dåligt beteende av en känd person kan ha en dramatisk påverkan på ett helt område om massan följer efter, säger miljöminister Gudmundur Ingi Gudbrandsson till Associated Press.

Framförallt betalda instagrammare som är sponsrade för att lägga upp bilder är ett problem, menar fotografen Ben Simon Rehn. 

– De vill ha spektakulära bilder från en annorlunda vinkel och struntar i reglerna. Det är en skam att instagrammare beter sig så, framför allt natur- och äventyrsfotografer som ska verka ett med naturen (...) Jag undrar om det handlar om dem själva eller om de verkligen bryr sig om planeten och naturen, säger han till BBC.

Följ Expressen på Instagram

https://www.instagram.com/p/BxPqvsdpUbi/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.