Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Island kan förbjuda manlig omskärelse

Parlamentarikern Silja Dögg Gunnarsdóttir menar att manlig omskärelse strider mot FN:s konvention om barns rättigheter. Foto: / Copyright © David Davis
Nu kan Island bli först i Europa att förbjuda manlig omskärelse. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ska Island bli först i Europa med att kriminalisera manlig omskärelse?

Ett förslag har lagts fram i parlamentet och fått stort stöd.

– Om vi har lagar som förbjuder omskärelse hos flickor borde vi göra likadant för pojkar, säger parlamentarikern Silja Dögg Gunnarsdóttir från liberala Framstegspartiet enligt The Guardian.

Ett lagförslag har lagts fram i det isländska parlamentet om att förbjuda manlig omskärelse, rapporterar The Guardian.

Silja Dögg Gunnarsdóttir menar att manlig omskärelse strider mot FN:s konvention om barns rättigheter.

– Det handlar om barns rättigheter, inte om religionsfrihet. Alla har rätten att tro på det de vill, men barns rättigheter står över religionsfriheten, säger hon enligt The Guardian.

"Fler länder kommer följa efter"

Hittills har inget europeiskt land infört ett förbud, däremot har flera länder reglerat vilka som får utföra ingreppen och hur de får utföras.

– Om Island antar det här förslaget tror jag att andra länder kommer följa efter, säger Silja Dögg Gunnarsdottir till The Guardian.

Knappt en tredjedel av alla män i världen beräknas vara omskurna, enligt The Guardian. Manlig omskärelse är i dag vanligt inom judendom och islam men även manlig omskärelse utan religiös koppling förekommer i flera länder, bland annat USA. 

Religiösa ledare kritiska

Religiösa ledare runtom i världen kritiserar lagförslaget. Judiska och muslimska ledare menar att manlig omskärelse inte kommer att upphöra utan i stället utföras i hemlighet eller i länder där det är tillåtet. De menar också att ingreppet utförs av kunniga och utbildade personer.

– Förslaget är en attack mot religionsfriheten, säger katolske kardinalen Reinhard Marx, ordförande för katolska kyrkan i EU, till The Guardian.