Island ansöker om EU-medlemskap

Publicerad
Uppdaterad
Island vill gå med i EU.
Inom de närmaste dagarna kommer landet att lämna in en ansökan.
- Jag välkomnar att det isländska alltinget nu beslutat sig för att ansöka om EU-medlemskap, säger Fredrik Reinfeldt.
Island kommer att ansöka om EU-medlemskap, har parlamentet, alltinget, beslutat enligt Reuters.
Omröstningen i alltinget utföll med 33 röster för en EU-ansökan och 28 emot. Två ledamöter avstod från att rösta.
Därmed kan Island lämna in sin medlemsansökan redan nu i juli.
När Island så småningom har godkänts av övriga EU får en folkomröstning avgöra om landet verkligen ska ansluta sig till Europeiska unionen.

Reinfeldt välkomnar

"Jag välkomnar att det isländska alltinget nu beslutat sig för att ansöka om EU-medlemskap. Ansökan kommer att behandlas enligt rådets etablerade procedurer", säger statsminister Fredrik Reinfeldt i en kommentar till att Island beslutat sig för att ansöka om EU-medlemskap.

Inom närmaste dagarna

Islands statsminister Johanna Sigurdardottir säger att landets EU-ansökan ska lämnas in inom de närmaste dagarna, allra senast till EU:s utrikesministermöte i Bryssel den 27 juli. Hon räknar med att förhandlingarna kommer att ta mellan 2,5 och 3,5 år och hoppas att ett medlemskap ska trygga landets ekonomiska stabilitet och välstånd.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag