Under tio års tid pumpade svenska skattebetalare in över 275 miljoner kronor i Abdel Nasser El Nadis skolkoncern.
Nu jagas han av kronofogden för skulder på över 4,5 miljoner kronor, efter att El Nadi tömt koncernen på miljonbelopp inför flykten till Egypten. Och det tidigare ägarbolaget bakom den numera nedlagda Vetenskapsskolan sattes nyligen i konkurs med över fem miljoner i skulder till staten.
Nu kan vi avslöja Abdel Nasser El Nadis hotellplaner i Saudiarabien, hur han med den skattefinansierade Vetenskapsskolans pengar via ett konto på Malta skulle ta över ett stort hotellkomplex i den saudiska militärstaden Khamis Mushayt.
– El Nadi tog kontakt med oss och ville köpa 50 procent av hotellets aktier, säger hotellägaren över telefon från Saudiarabien.
Kostnaden: 14,3 miljoner
Enligt en skriftlig överenskommelse som Expressen tagit del av skulle halva hotellverksamheten kosta El Nadi och hans affärskompanjon 5,2 miljoner saudiska Riyal. Med dagens valutakurs skulle det vara 14,3 miljoner kronor.
Kontakterna mellan El Nadi och hotellägaren inleddes redan innan det att Abdel Nasser El Nadi våren 2019 sattes i förvar av Säkerhetspolisen, tillsammans med ytterligare fem utpekade islamister som bedömdes utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Vid samma tid öppnade El Nadi och en saudisk kvinna ett investeringskonto på Malta dit över fyra miljoner kronor av skolkoncernens pengar, i förlängningen svenska skattemedel genom skolans skolpeng, fördes över. Kort innan Säkerhetspolisens gripande hade El Nadi också besökt Saudiarabien och hans egyptiska pass hade ännu ett giltigt visum till Saudiarabien då han togs i förvar av Säkerhetspolisen i maj 2019.
I september samma år släpptes El Nadi från förvaret, och en dryg månad senare lämnade han landet utan spår.
”Han gav väl upp”
– Han orkade väl inte med det längre, konstaterade El Nadis rådgivare i ekonomiska frågor Lars-Erik Olsson efter El Nadis försvinnande.
– Han gav väl upp.
Tidigare i år kunde Expressen avslöja El Nadis nya vistelseort: halvmiljonstaden Zagazig i nordöstra Egypten. Där mötte Expressens reporter Kassem Hamadé upp honom utanför den lokala moskén i september. .
På frågan om pengarna som Skatteverket och kronofogden nu jagar honom för svarade han då:

– Allt har gått regelmässigt till. Allt gjordes by the book. Säpo nämnde inte pengarna när jag blev frihetsberövad. De sa inte ett enda ord om pengarna, sa han då.
I kontakterna med Skatteverket har El Nadi uppgett att han blev blåst på pengarna av den kvinna som han delade kontot på Malta tillsammans med.

Bolaget i konkurs
En efterhandskonstruktion, enligt Skatteverket. En liknande förklaring uppger hotellägaren i Saudiarabien att han fick som skäl för El Nadi att i sista stund dra sig ur hotellaffären.
– Vi skickade alla papper som krävdes för att genomföra affären men det blev aldrig av. Anledningen till att vi stoppade hela affären var att han blev gripen i Sverige, säger hotellägaren.
– Jag fick veta av honom att han hade fört över en summa pengar till Malta för att investera i guldaktier men att han förlorade allt.

”Parterna kallas till Sal 33”.
I Göteborgs tingsrätts sal 33 kallar rättens ordförande till morgonens första förhandling. Det är en tisdag häromveckan och Vetenskapsskolans gamla ägarbolag kallas till konkursförhandling, under dess nya namn.
Men ingen ägare eller annan ansvarig infinner sig.
I stället läser Skatteverkets ombud upp skälen till varför staten ansöker om konkurs för bolaget:
– Shahtillah Bygg och renovering har i dag kända skulder till staten uppgående till 5 110 830 kronor.
Det rör sig till större delen om obetalda skatter och arbetsgivaravgifter, men också om trängselskatter, felparkeringsavgifter och förseningsavgifter.
När rättens ordförande ett par minuter senare beslutar om att försätta bolaget i konkurs, är slutligen Vetenskapsskolans historia till ända.
Konkursen var oundviklig. Inför att El Nadi hösten 2019 lämnade landet skrevs skolkoncernen med flera bolag, över på en kvinna i El Nadis närhet.
Då var det en koncern med till synes god ekonomi och tryggade intäkter genom skolpengen för 450 elever.
Men i ett slag försvann intäkterna, då Skolinspektionen mot slutet av 2019 drog in tillståndet för Vetenskapsskolan, som då hade bytt namn till Safirskolan.
Det skedde efter att Expressen avslöjat hur flera IS-återvändare anställts på skolan och Säkerhetspolisen flaggat för att El Nadis elever riskerar utsättas för rekrytering och radikalisering.

Dolde utförseln av Maltapengar
Kvinnan som klev in i styrelsen tvingades i somras gå i personlig konkurs, och i november dömdes hon till tio månaders fängelse och fem års näringsförbud för grovt bokföringsbrott i ett av koncernens bolag.
Enligt domen, som kvinnan överklagat, har hon täckt upp för de över fyra miljoner kronor som El Nadi lät föra ut till Malta genom att påstå att värdena fanns kvar i bolaget som värdepapper.
Kvinnan har avböjt att kommentera domen och affärerna med El Nadi.
– Jag har ingenting att kommentera till er. Jag har ingenting att göra med honom.