Islamistgrupp tar på sig mordet på Horner

Publicerad

En islamistgrupp uppger att de utfört mordet på Nils Horner.

En grupp som kallar sig "Fidai Mohaz" skriver på Facebook och på sin egen hemsida att de är ansvariga för attacken mot Sveriges Radio-korrespondenten.

"Nils Horner var inte journalist, utan hemlig agent för MI6", skriver gruppen.

Gruppen som säger sig ligga bakom mordet på Nils Horner heter "Afghanistans Islamic Movement Fidai Mohaz" och talespersonen Qari Hamza skrev under tisdagen på gruppens hemsida att man utfört mordet på Horner.

"En mujahidin (helig krigare) inom den islamistiska rörelsen "Fidai Mohaz" genomförde i dag runt 11.00 en gerillaattack i Kabul. Ansvarig mujahid för Fidai Mohaz gerilla-attack säger från Kabul att i dag, precis innan klockan 11.00, på gatan Wazir Akbar nummer 15 i Khan-området ,dödades Nils Horner, som kommer från Sverige och är brittisk medborgare, i en riktad attack. Nils Horner var inte en journalist, utan agent från MI6 som vår modiga mujahidin straffade och kastade i helvetets hål. Våra modiga mujahid återvände säkert till sitt gömställe", står det på gruppens Facebook.

MI 6 syftar på den brittiska underrättelsetjänsten.

Kort efter att gruppen tog på sig dådet mot Horner började många erfarna journalister som arbetar i området att ifrågasätta gruppens trovärdighet. En av dem är Sami Yousafzai, journalist baserad i Islamabad och som bland annat skriver för Newsweek, som skriver så här på Twitter:

"Lita aldrig på den gruppen. Den är inte värd att nämnas"

"Om Fidai Mahaz skulle ligga bakom mordet skulle de ha tagit på sig det direkt efter händelsen. Mohaz gjorde det 13 timmar efter incidenten".

"Mycket spekulationer"

Christian Nilsson, ambassadråd på svenska ambassaden i Kabul, säger att man inte känner till att gruppen tagit på sig attacken.

– Det kan jag inte uttala mig om, det har jag ingen kännedom om, säger han.

– Det förekommer väldigt mycket spekulationer just nu med ryktesspridning. Det är inget som vi vill kommentera.

Känner du till om det här är ett spår som polisen följer upp?

– Nej, inte som har kommit till vår kännedom. Generellt kan jag bara säga att det här är en miljö där det förekommer väldigt mycket spekulationer och rykten efter attentat och liknande.

Känner du till den här gruppen sedan tidigare?

– Nej, jag vill inte kommentera varken till eller från. Det är ett väldigt tidigt stadium fortfarande och en pågående polisutredning.

"En fjäder i hatten"

Talibaneras talesman Zabiullah Mujahid säger via telefon till Expressen.se att han inte tror på att gruppen Fidai mördat Nils Horner. 

– De är mediasoldater och pr-krigare. De har inga folk i bergen, bär inte vapen och kan inget om att döda. De försöker bara skaffa sig uppmärksamhet. 

Han står fast vid att talibanerna inte står bakom mordet. 

– Vi ligger inte bakom dådet och vet inte vem som gjort det. 

Bengt Kristiansson, landchef för Svenska Afghanistankommittén (SAK) och på plats i Kabul, vill inte dra alltför stora slutsatser av detta.

– Det är svårt att veta om det är sanning eller ren opportunism. Man ska vara medveten om att när tyngre grupper inte tar på sig ansvaret så kan mindre grupperingar göra det i ett försök att vara opportunistiska. Det ses som en fjäder i hatten i sådana kretsar att genomföra något sådant här, säger han till TT.

Enligt Kristiansson är Fidai Mohaz en liten lokal grupp, som har påstått sig ligga bakom ett antal attentat. Bland annat tog gruppen på sig ansvaret för mordet tidigare på en afghansk guvernör, Arsala Jamal, i Logarprovinsen.

Talibanerna nekar

Enligt uppgifter till Expressen.se bildades Afghanistan Islamic Move Fidai Mahaz (AIMFM ) 2007 av Mansour Dadullah. Hans yngre bror, talibanernas högsta militära befälhavare, Mullah Dadullah dödades samma år i en afghansk- och Nato-ledd attack i Helmand, vilket var ett hårt slag mot talibanerna. Dadullah var känd för att, enligt egen utsago, ha arrangerat hundratals självmordsattacker.

När han dog tog brodern Mullah Dadullah över och bidade AIMFM. Han tillfångatogs av pakistanska säkerhetsstyrkor i februari 2008 och släpptes nyligen. Han uppges dock var i mycket dåligt skick. Enligt en afghansk bedömare är AIMFM en mindre talibansk utbrytargren. Dadullah var talibanernas överbefälhavare och bedöms ha stått al-Qaida närmare än talibanledaren Mullah Omar.

Under tisdagen förnekade talibanerna enligt AFP att de skulle ligga bakom dådet.

Expressen.se har sökt Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag