Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Islamister, nazister och HA-ledare fick coronastöd

Granskningen visar att det finns cirka 150 företagare som på olika sätt går att koppla till organiserad brottslighet eller kriminella gäng.
Hells Angels-medlemmen Jörgen Erikssons bolag fick över en halv miljon kronor i coronastöd.
Foto: LINDA WIKSTRÖM / NORRBOTTENS-KURIREN
Expressen har, tillsammans med Acta Publica, granskat styrelseledamöterna i bolagen som beviljats stödet som administreras av Tillväxtverket.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Terrorfinansiär, islamister, nazister, Hells Angels-ledare och andra gängmedlemmar.

Här är företagarna som kammat hem hundratusentals kronor i statligt coronastöd.

– Samma premisser gäller för oss som för andra bolag som sökt stödet, säger företagaren och Hells Angels-ledaren Jörgen Eriksson, 52.

Regeringens satsning på korttidsarbete var det viktigaste räddningspaketet för att möta den ekonomiska krisen under pandemin. Sammanlagt har drygt 76 000 företag fått ta del av pengarna och störst belopp har gått till kända storbolag som Scania, Volvo Cars och SAS. 

Notan för skattebetalarna på cirka 38 miljarder kronor gör krisstödet till det enskilt största i svensk historia.

Expressen har, tillsammans med Acta Publica, granskat styrelseledamöterna i bolagen som beviljats stödet som administreras av Tillväxtverket. Granskningen visar att det finns cirka 150 företagare som på olika sätt går att koppla till organiserad brottslighet eller kriminella gäng. Det kan handla om allt från att röra sig i MC-gängmiljön till att ha ledande ställning i gängvärlden.

Ett fall, som Dagens Nyheter var först med att uppmärksamma, gäller ett växlingskontor på Södermalm i Stockholm. Kontoret misstänks av polisen ha använts för att tvätta hundratals miljoner kronor i knarkpengar. När polisen slog till förra sommaren hittades över tio miljoner kronor i kontanter i lokalerna. 

Medan polisutredningen pågick betalade Tillväxtverket ut hundratusentals kronor i korttidsstöd till bolaget bakom växlingskontoret. 

Bandidosmannen sattes in i styrelsen för ett bolag som Tillväxtverket sedan krävde tillbaka korttidsstödet ifrån.
Foto: Polisen
Bandidosmannen fotograferas av polisens spanare när han besöker växlingskontoret som misstänks ha tvättat pengar åt den organiserade brottsligheten.
Foto: Polisen
Bandidosmannens väst.
Foto: Polisen

Bandidosmannen kopplas till bolaget

Expressen kan nu visa hur en av växlingskontorets flitiga kunder har koppling till ett annat bolag som inhöstat nästan 200 000 kronor i korttidsstöd. Kunden, som är medlem i mc-gänget Bandidos, fotades av polisens spanare när han vid flera tillfällen sprang in och ut ur växlingskontoret. 

Med hjälp av uppgifter från krypterade Encrotelefoner kunde polisen sedan kartlägga hur Bandidosmannen hanterat 77 kilo amfetamin samma månad som Tillväxtverket beslutade om att betala ut korttidsstödet till bolaget. Efter att han gick in som styrelsesuppleant har myndigheten krävt tillbaka stödpengarna. Några månader efter återkravet försattes bolaget i konkurs.

Expressen har sökt Bandidosmannen, som nu avtjänar ett fängelsestraff på åtta och ett halvt år på Hallanstalten, och bolagets huvudägare, som tidigare begått brott tillsammans med honom.

Den knarkdömde Bandidosmannen är inte ensam företagare om att ha djupa försänkningar i gängvärlden.

Hells Angels-medlemmen Jörgen Erikssons bolag fick över en halv miljon kronor i coronastöd.
Foto: NORRBOTTENS-KURIREN / NORRBOTTENS-KURIREN

HA-ledaren fick coronastöd

Den ledande Hells Angels-medlemmen i Luleå, Jörgen Eriksson, driver ett bolag som bland annat ägnar sig åt att hyra ut chaufförer och verkstadspersonal. Tillväxtverket har fattat beslut om att bevilja korttidsstöd på över en halv miljon kronor till bolaget.

– Det var avsevärt viktigt för att klara det som hände under pandemin, säger Eriksson om stödet och tillägger:

– Samma premisser gäller för oss som för andra bolag som sökt stödet. Vi följer Bolagsverkets och Tillväxtverkets anvisningar. De har ju koll på det. Uppfyller man inte deras krav så får man inget stöd.

På listan över företagare finns också personer med kopplingar till extremism. Flera av dem har varit medlemmar i nazistiska organisationer, eller stöttat nazister ekonomiskt genom exempelvis beställningar av propaganda eller med stödmedlemskap i NMR.

Mannen, som nu säger att han lämnat nazismen, marscherar tillsammans med NMR i Falun 1 maj 2017.
Foto: Fredrik Swartling / Expo

Marscherade med nazisterna

En företagare i Småland driver tillsammans med släktingar ett bolag som beviljats över en kvarts miljon i korttidsstöd. Under 2017 och 2018 deltog han vid minst åtta tillfällen i NMR:s arrangemang. Bland annat marscherade han i deras stora förstamajdemonstrationer i Falun 2017 och i Ludvika året därpå.

När Expressen får tag på honom säger han att han inte vill prata om sitt nazistiska engagemang men tillägger att han lämnat det bakom sig:

– Jag hade en livskris som gjorde att jag närmade mig dem och sedan till slut begrep jag att det var inget för mig.

Han säger att korttidsstödet var nödvändigt för att bolaget inte skulle tvingas säga upp personal, men att verksamheten nu har återhämtat sig.

Pekas ut av Säpo som terrorfinansiär

Ett tiotal av företagarna i granskningen kopplas till islamism. I Skåne finns en man i 45-årsåldern vars bolag beviljats korttidsstöd på drygt 300 000 kronor. Bara några månader innan Tillväxtverket fattade sitt beslut skrev Säkerhetspolisen i ett yttrande att mannen stod ”i kontakt med individer ur våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige” och att han ”lämnat stöd till en terrororganisation på plats i Syrien”.

I Göteborg finns en företagare i 35-årsåldern vars ena bolag beviljats drygt 140 000 kronor i korttidsstöd. I en polisrapport pekas han ut som återvändare från Syrien. Mannens bror dog nere i IS kalifat i Irak 2016.

– Jag har inga kommentarer. Jag kan inte kommentera mina familjemedlemmar. Tack så mycket, hej, säger mannen innan han lägger på luren.

På Västkusten finns en företagare i 40-årsåldern som enligt polisen ska ha upplåtit sin lägenhet som samlingsplats för ett islamistiskt nätverk. Mannen sitter som suppleant i styrelsen för ett taxibolag som beviljats över 300 000 kronor i korttidsstöd.

– Jag tillhör ingen organisation eller nånting. Jag har ingen tid alls för jag jobbar från 6 på morgonen till 17. Jag har ingen kontakt med någon, säger mannen.

Åtalad för ekobrott

Polisen har också listat en företagare i Stockholm och hans bolag i en rapport över islamistiska aktörer. Ett av mannens bolag beviljades förra året korttidsstöd.

– Det här är svenska bolag som sköter sig och inte har någon koppling alls till islamism. Jag har inte fått såna frågor från polisen, vad jag vet. Min personal, såvitt jag vet, är inte islamister, säger han.

Men myndigheterna anser inte att alla hans bolag sköter sig. I somras åtalades han för grovt bokföringsbrott och bokföringsbrott i ett annat bolag.

– Jag väljer att inte svara eftersom det är något som pågår nu, säger mannen men tillägger att han nekar till brott.

Niklas Kjellberg, presschef på Tillväxtverket, säger att myndigheten gör de kontroller som den har lagligt stöd för att göra:

– Vi kontrollerar om företrädarna för företagen har näringsförbud eller om företagen har skatteskulder. Andra typer av kopplingar till olika verksamheter kan vi inte kontrollera med det lagrum vi har i dag.

– Man är stödberättigad om man har betalat arbetsgivaravgifter för de här personerna som man har permitterade under en viss angiven period och om man inte har näringsförbud.

– Det är upp till lagstiftaren om man ska särskilja vissa typer av verksamheter och detsamma gäller andra kontroller av de individer som företräder företagen, säger Kjellberg.

David Baas är grävreporter på Expressen. Han är flerfaldigt prisbelönt för sin journalistik, bland annat med Stora journalistpriset och två gånger med Guldspaden.

Om granskningen: Korttidsstödet – regeringens satsning på att täcka lönekostnader för anställda som tillfälligt gått ned i arbetstid under pandemin – är Sveriges största krispaket någonsin. Tillsammans med Acta Publica har vi kollat bakgrunden på alla styrelseledamöter i de drygt 76 000 bolag som beviljats stödet. Granskningen har fokuserat på företagare med koppling till gängmiljön och extremism.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.