Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Islamisten Raad Al-Duhan åtalas för grovt penningtvättsbrott

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Islamisten Raad Al-Duhan åtalas misstänkt för grovt penningtvättsbrott.
Foto: JORGEN SVENDSEN / ARBETARBLADET

Islamisten Raad Al-Duhan åtalas misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Brottet ska ha begåtts 2017 och har koppling till en förening som han tidigare stod bakom, skriver Gefle Dagblad.

Raad Al-Duhan har av Säpo betraktats som ett säkerhetshot och har därför ett utvisningsbeslut riktat mot sig, som dock inte kunnat verkställas.

Den senaste tiden har han varit omskriven efter stiftelsen Dokus avslöjande om att en Ekot-reporter – som granskat hans fall – därefter inlett en privat relation med honom. Sveriges Radio har fått stark kritik för sin hantering av fallet.

Nu åtalas han alltså för grovt penningtvättsbrott. Enligt åtalet har en, för polisen okänd person, tagit flera lån med hjälp av ett bank-ID tillhörande en annan person som inte misstänks vara inblandad.

Därefter ska Raad Al-Duhan ha tagit emot 465 000 kronor via den idrottsförening i Gävle som han stod bakom. Pengarna har sedan gått till hans eget konto, tagits ut kontant eller förts över till utlandet enligt åklagarens beskrivning.

Nekar till brott

Syftet var, påstår åklagaren, att dölja att pengarna kom från brott eller brottslig verksamhet. Att det rör sig om en så pass stor summa gör att brottet är att betrakta som grovt, enligt åtalet.

I målet åtalas ytterligare en man, som är i 20-årsåldern, som misstänks för penningtvättsbrott.

Raad Al-Duhan nekar till brott.

– Han blev själv vilseledd när det hände 2017 och han gjorde också en egen polisanmälan, säger Fredrik Åkerblom som tror att anmälan lades ner.

Advokaten vill inte gå in på några detaljer om vad Al-Duhan menar har hänt, men säger att han personligen inte haft någon ekonomisk vinning av pengarna.

Tanken var att de skulle användas i föreningsverksamheten.

– Hans uppfattning är att de här pengarna kom någon annanstans ifrån och att det var helt legitimt, säger hans försvarare Fredrik Åkerblom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.