Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Islamistdrivna bolag gjorde miljardaffärer med staten

GT:s reporter Daniel Olsson har granskat Vetenskapsskolan. Här om återvändare som utbildade barn på skolan.
Vetenskapsskolan i Göteborg, som numera heter Safirskolan.
Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson/GT
Foto: JENS CHRISTIAN

Svenska staten har gjort miljardaffärer med bolag och organisationer drivna av utpekade islamister.

På fem år gick 1,2 miljarder i skattepengar till bolag med islamistiska extremister i styrelsen, enligt en granskning av Nyhetsbyrån Siren.

Framför allt är det friskolor som tilldelats statens miljoner.

De senaste fem åren har stat och kommuner betalat ut 1,2 miljarder till ett 50-tal bolag och organisationer med utpekade extrema islamister i ledningen.

Det visar en granskning av Nyhetsbyrån Siren, som har kartlagt runt 550 personer som kan kopplas till radikal islamism i Sverige.

Det är främst inom skola och förskola som privata bolag med islamist-kopplingar har gjort affärer med staten.

Skolor värda miljoner

En skolkoncern med verksamhet i Stockholm och Västmanland där en ledande företrädare har kopplingar till radikalislamistisk miljö har ett samlat affärsvärde på över 300 miljoner, enligt Siren.

Göteborgsbaserade Vetenskapsskolan, numera Safirskolan och förskolekooperativet Bilaal, med verksamhet i flera norrländska kommuner, hör till de bolag som genererat högst affärsvärde under perioden 2015-2019.

– Vi måste som myndighet agera opartiskt och respektera grundläggande fri- och rättigheter, som yttrandefrihet och föreningsfrihet, säger Charlotte Svanström, jurist på Skolinspektionen, till Nyhetsbyrån Siren och tillägger:

– Det kan därför finnas vissa begränsningar i myndighetens möjligheter att beakta till exempel uttalanden som en företrädare för en huvudman har gjort.

Levererade frukt till myndigheter

Bland de andra bolagen med extremistanknytningar återfinns en fruktleverantör i Stockholmstrakten som handlat med Åklagarmyndigheten och ett 20-tal andra myndigheter för miljonbelopp.

 Magnus Ranstorp, terrorexpert och forskare vid Försvarshögskolan menar att skattepengar har delats ut utan någon systematisk uppföljning.

– Personer som missköter sin ekonomi kan ju till exempel hindras från att ta nya lån, säger han och tillägger:

– Banker och långivare har personal som letar efter avvikande mönster, och tillit och kundkännedom är a och o. 

OM GRANSKNINGEN

Svenska myndigheter har under perioden 2015-2019 gjort affärer till ett värde av 1,2 miljarder kronor med 49 bolag, ekonomiska föreningar och stiftelser där utpekade radikala islamister som ingått i Sirens granskning har suttit i ledningen.


15 av dessa verksamheter har varit kopplade till förskole- och utbildningssektorn. Kommunernas skolpeng och Skolverkets statsbidrag står för en överväldigande del av transaktionerna totalt. 


20 personer kan kopplas till ledningen för skolorna genom styrelseuppdrag eller i egenskap av egentlig huvudman.


För verksamheter inom branscher utanför skolan uppgår det samlade affärsvärdet till cirka 45 miljoner kronor. Tio av dessa bolag verkar eller har verkat inom omsorgs- och familjehemssektorn, lika många är eller har varit registrerade inom livsmedels- och restaurangbranschen.


46 personer med utpekade kopplingar till extrem islamism har under den granskade perioden suttit i ledningen för minst en av verksamheterna. 15 av personerna har varit aktiva i minst två.


Personer som omfattas av granskningen ingick i styrelsen för elva stiftelser, nio ekonomiska föreningar samt tre ideella föreningar. Tre av dessa verksamheter mottog offentliga medel under den granskade perioden. Förutom två skolor rör det sig om en ekonomisk förening som fick nära 1,7 miljoner kronor. 


Uppgifterna om de berörda bolagens offentliga affärer åren 2015-2019 har hämtats från Dagens Samhälle Insikt, en databas över offentliga affärsdata.


Siren har endast räknat med affärer gjorda under år då de personer vi har granskat har haft bekräftade engagemang i bolagen under åtminstone en del av året. Kontroll av bolagsengagemangen år för år har gjorts med hjälp av uppgifter från Svensk Faktakontroll.

Muslimska friskolan tar över Vetenskapsskolans lokaler:

Kritiserad skola får starta trots att tillståndet gått ut

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.