Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Islamhatare skulle få jobb åt SD i smyg

Kent Ekeroth konfronteras av Expressens reporter David Baas.Foto: Olle Sporrong
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Foto: Ann Jonasson

BRYSSEL. SD-ledamoten Kent Ekeroth hade den islamfientlige – och rasistanklagade – belgaren Paul Belien som rådgivare för partiet i EU-parlamentet.

Belien hade till och med en plan för hur SD skulle kunna anställa honom i hemlighet.

Expressen kan nu, med hjälp av interna dokument, avslöja Sverigedemokraternas problematiska EU-organisation.

– Har du svårt med hörförståelsen, säger Ekeroth när han konfronteras av Expressen.

Expressen har i flera dagar granskat Sverigedemokraternas första tid i EU-parlamentet. Ett närmast kroniskt problem för partiet har varit svårigheterna med att bygga upp sin organisation. Kort tid efter EU-valet anställdes bland annat en assistent som tidigare jobbat för Piratpartiet, men efter meningsskiljaktigheter fick SD under lång tid kämpa för att kunna säga upp assistenten.

Ett annat personalproblem uppstod förra våren efter att Aftonbladet och Researchgruppen avslöjade att EU-parlamentarikern Kristina Winbergs assistent Joel Ankar skrivit rasistiskt och antisemitiskt på nätforumet Flashback. Expressen kunde också i tisdags berätta hur partiet försökte bluffa sig igenom skandalen genom att låtsas som att det inte var säkert att Ankar skrivit kommentarerna – trots att han själv medgett det internt. Efter att Expressen konfronterat partiet med materialet kom beskedet att Ankar får sluta jobba för SD.

Expressen kan nu avslöja att direkt efter EU-valet i maj 2014 så fungerade belgaren Paul Belien som ett slags dold rådgivare åt SD:s internationelle sekreterare Kent Ekeroth i frågor som gällde EU-parlamentet.

Paul Belien.

I mejl efter mejl instruerade Belien Ekeroth om hur SD skulle agera, vilka personer som skulle kontaktas och hur förhandlingarna om en partigrupp skulle skötas. Tidigt i diskussionen kom också en anställning av belgaren på tal.

Men Belien är långt ifrån ett okontroversiellt namn.

Han har varit aktiv som journalist och författare och är välkänd i islamfientliga kretsar. Han har bland annat jobbat för den högerradikale holländske politikern Geert Wilders.

2006 var Belien också inblandad i en rasismkontrovers efter att organisationen Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, som har kopplingar till den belgiska staten, uppmanat Belien att ta bort ett blogginlägg som, enligt organisationen, uppmanade till våld mot en grupp baserat på etnisk eller nationellt ursprung. Belien motsatte sig anklagelsen men tog bort blogginlägget. Några år senare uppmärksammade också holländsk press flera antigay-uttalanden från Belien.

I diskussionerna mellan Kent Ekeroth och Paul Belien framgår också att belgaren själv inser att han är ett kontroversiellt namn. I slutet av juni 2014 skrev han på engelska att Ekeroth skulle vara "försiktig med vad han berättar för EFD (SD:s partigrupp, reds anm)" om anställningen av Belien. Ekeroth skulle vara extra försiktig med vad han berättade för den italienska populistpolitikern Beppe Grillos parti Femstjärnerörelsen som ingår i SD:s partigrupp:

"Jag är på min vakt mot Beppe Grillos parti. Om du betonar för mycket min viktiga roll för PVV (Geert Wilders parti, reds anm) så kanske de vill använda sitt veto mot mig. Grillos parti lutar åt vänster och är till och med pro-islamiskt. Och Grillos parti är det näst största partiet i EFD. Därför skulle jag inte vilja skrämma dem för mycket", skrev Belien på engelska till Ekeroth.

Beliens namn väckte också uppseende inom SD. Partitoppen Mattias Karlsson uppges ha oroat sig för anställningen. Belien förslog därför att hans koppling till SD skulle hållas hemlig. I ett mejl till Ekeroth skrev han:

"Du kan försäkra för Mathias att det tekniskt inte är ett problem. Du kan låta mig jobba för EFD-gruppen åt er. Media kommer aldrig få veta att jag jobbar för SD."

Diskussionerna om anställning blev så detaljerade att Belien och Ekeroth till och med gick in på vilken tjänstenivå – och lönenivå – som Belien skulle få. Ekeroth lovade att argumentera för att belgaren skulle hamna på en högre nivå.

När Expressen träffar Kent Ekeroth i riksdagen vill han inte svara på några frågor om försöket att anställa Belien – och hur han såg på att belgaren skulle ha jobbat för partiet i hemlighet.

– Vill du ha svar på några frågor så får du skicka dem på mejl så kanske jag svarar, säger Ekeroth.

Han skriver bland annat att du ska vara försiktig med vad du berättar om honom för partigruppen EFDD. Varför tror du?

– Jag har ingen aning.

Hur kommer det sig att det inte blev nånting av den här anställningen?

– Har du svårt med... är det hörförståelsen eller vad?, säger Ekeroth.

SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren säger först att han inte vet vem Paul Belien är, men när Expressen påminner honom säger han:

– Jag känner igen ett namn som är Paul som Kent Ekeroth hade rekommenderat men jag känner inte till nåt om människan. Jag vet inte vem det är.

Men internt verkar i alla fall Lundgren ha vetat vem Paul Belien är – och vilken bakgrund som belgaren har. I ett mejl till Kent Ekeroth skriver Lundgren i juli 2014:

"Vad gäller Paul är det så att vi i likhet med Mattias är oroliga för vad som sker om media börjar skriva om honom och vad gruppen kommer att tycka om hans tidigare arbetsplats och det faktum att jag och Kristina (Winberg, SD:s andra EU-parlamentariker, reds anm) tog in honom i gruppen. Kanske är vi oroliga i överkant angående detta men vi känner att vi har en så bra relation med gruppen och inte minst UKIP att vi inte på något vis vill riskera det framtida samarbetet."

Paul Belien är inte den enda Brysselanställningen som Kent Ekeroth lagt sig i. Internt inom SD:s partigrupp EFDD har flera reagerat på att Ekeroth verkat för att den svenske EFDD-tjänstemannen Christofer Frisk ska få sparken.

– Jag har ingen aning om det här. Jag är inte inblandad i personalärenden. Jag har aldrig ens träffat Kent, säger Frisk.

Varför ville du ge Christofer Frisk sparken?

– Ehh, som sagt, ställ frågorna på mejl så kanske du får svar. Men så här är det, ni tror att ni kan dyka upp hur ni vill..., säger Kent Ekeroth innan han går in på partiets riksdagskansli.

Kent Ekeroth har valt att inte svara på frågorna han efter intervjun i riksdagen fick på mejl. Expressen har sökt Paul Belien och Mattias Karlsson upprepade gånger.

David Baas tidigare avslöjanden

Järnrörsskandalen

Expressen avslöjar hur SD-topparna Erik Almqvist och Kent Ekeroth tillsammans med partikamraten Christian Westling plockar upp järnrör under en fyllenatt i centrala Stockholm under valåret 2010. Almqvist, som tvingas lämna sina poster i partiet, ertappas också med att uttrycka sig rasistiskt och kvinnofientligt.

 

Avpixlade SD-politiker

■ Expressen avslöjar tillsammans med Researchgruppen hur flera SD-politiker uttrycker sig rasistiskt och hatiskt på hatsajter som Avpixlat. Bland de som tvingas lämna sina poster finns Marie Stensby, då nyligen invald som suppleant i SD:s partistyrelse. Inför valet 2014 avslöjas nya SD-kandidater som näthatare.

 

SD-ledamotens osanning i rätten

■ SD-ledamoten Martin Kinnunen åtalades förra året för grov ekonomisk brottslighet och efter att målet tagits upp i Södertörns tingsrätt kunde Expressen avslöja att han inte talade sanning i rätten. När målet når hovrätten till hösten kommer Expressens avslöjande bli en viktig del av åklagarens bevisning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.