Islamexperten: "Han bör ta hoten på allvar"

Publicerad
Uppdaterad
Hoten kommer att förfölja Runar Sögaard livet ut.
Det menar islamologen Jan Hjärpe:
- Han bör vara försiktig och ta hoten på allvar.
Hjärpe. När Runar Sögaard i våras kallade profeten Mohammed för "en förvirrad pedofil" under en predikan väckte det vrede bland muslimer. Flera allvarliga hot riktades mot kändispastorn och en afrikansk imam utfärdade även en dödsfatwa mot honom. Svenska extremister skickade även ett brev till terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi, Usama bin Ladins man i Irak, och bad honom om råd.

Var försiktig

Den organisation som nu publicerat ett hotbrev mot Runar på internet - Ansar al-Sunna - har starka kopplingar till al-Zarqawi. Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, tar det nya hotet på stort allvar. Han menar att Runar Sögaard bör vara fortsatt försiktig. - Man ska alltid vara försiktig i sådana här situationer, påpekar Hjärpe.

Kan alltid aktualiseras

Han förklarar att fatwan lever kvar, trots att Runar bett om ursäkt för sitt uttalande. - Om fatwan fyller en funktion kommer den att följa honom livet ut. Den kan alltid aktualiseras om det finns någon som vill använda sig av det, säger Jan Hjärpe.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag