Henrik Emilsson arbetar med att utreda nyanlända invandrares situation på arbetsmarknaden. 2008 skrev han på sin blogg "Vad är det som skulle göra islam mindre förvirrande eller ont än andra ideologier som kommunism eller nazism". Foto: Roger Vikström
Henrik Emilsson arbetar med att utreda nyanlända invandrares situation på arbetsmarknaden. 2008 skrev han på sin blogg "Vad är det som skulle göra islam mindre förvirrande eller ont än andra ideologier som kommunism eller nazism". Foto: Roger Vikström

"Islam är som nazism"

Publicerad
Uppdaterad
En av integrationsminister Nyamko Sabunis (FP) närmaste medarbetare - departementssekreteraren Henrik Emilsson, 38 - jämför öppet islam med nazismen, kan Expressen i dag avslöja.
Ändå fick han regeringsuppdraget att utreda nyanlända invandrares situation på arbetsmarknaden.
Privat anser regeringstjänstemannen att det inte finns några goda muslimer:
- Islam är som kommunism eller nazism. Det finns inga goda utövare - bara förvirrade eller onda.
Bloggen.
Nyamko Sabuni, integrationsminister.Foto: Cornelia Nordström
Integrationsminister Nyamko Sabuni lanserade i går - mitt under brinnande valrörelse - idén om att begränsa föräldraledigheten för nyanlända invandrare med barn.
Ett förslag som dök upp under Henrik Emilssons arbete på integrations- och jämställdhetsdepartementet.
- Han har ju jobbat med etableringspropositionen som träder i kraft i december. Och i vårt beredningsarbete har vi upptäckt att här finns ett hinder för många nyanlända, säger Sabuni när Expressen möter henne utanför radiohuset i Stockholm.
Henrik Emilsson har arbetat som departementssekreterare - en opolitisk tjänst - sedan den 3 november 2008 och har på senare tid hållit flera föreläsningar runt om i landet på temat "Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering".

Kritiserade islam på bloggen

Fyra veckor innan han fick jobbet skrev han ett mycket kritiskt inlägg om islam och muslimer på sin blogg, kan Expressen idag avslöja.
Efter att ha konstaterat att det inte finns några goda muslimer förtydligade han för sina läsare:
- För varje år som går ser man allt fler slöjbeklädda kvinnor i Sverige som underkastar sig den könsdiskriminering som är inneboende i mittfåran av islam. Vad är det som skulle göra islam mindre förvirrande eller ont än andra ideologier som kommunism och nazism?
Trots blogginlägget ansågs han vara den mest lämpliga av de som sökt tjänsten som departementssekreterare. Emilsson har tidigare arbetat på både Integrationsverket och Migrationsverket.

"Det är så länge sen"

Enligt regeringskansliets interna telefonkatalog ansvarar han idag för frågor som etableringsinsatser för nyanlända, Svenska för invandrare och Integrationsfonden.
Så sent som i mars i år konstaterade Emilsson i sin blogg, apropå en tv-debatt mellan riksdagspartierna och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson:
- Debatten blir onekligen intressantare av att Sverigedemokraterna är med.
Expressen konfronterade i går kväll Henrik Emilsson med de uttalanden han gjort på sin blogg.
Vilken är din förklaring till det du skrev på bloggen om islam?
- Det är oschysst att ta något ur sitt sammanhang på det viset. Det är inte bra journalistik.
Jag har inte tagit något ur sitt sammanhang. Det var detta du skrev.
- Jag har ingen kommentar till det. Det är så länge sen...
Och i dag uttrycker du inga åsikter i din blogg?
- Jag är inte politisk nu. Jag håller knappt den uppdaterad, jag bara informerar om rapporter och så där.
Du försökte då ge en förklaring till ditt resonemang på bloggen - och jag undrar om du håller fast vid det idag?
- Nej, jag vill inte kommentera någonting.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag