Foto: Stefan Söderström
 Foto: Stefan Söderström

Iskylan är här - kan bli 30 minus

Publicerad
Uppdaterad
Nu kommer iskylan tillbaka till Sverige.
Det kan bli minus 30 grader.
- Det blir temperaturer under det normala, säger meteorolog Sten Laurin på SMHI.
Vindar från Ishavet och Kolahalvön kommer slå hårt mot hela Europa. I Polen väntar man sig att det kan bli kaos med temperaturer ner till minus 20 grader. Sverige kommer få det riktigt kallt visar en niodygnsprognos som SMHI tagit fram till Expressen.
I Norrbotten ska det bli minus 28 grader och Västsverige upp emot tio minusgrader i inlandet. Även i södra Sverige blir det flera grader under nollstrecket.
På söndagen varnar Vägverket för ishalka längs Västkusten och i de i södra och  mellersta Norrland varnas det för snöhalka och snörök. På flera håll i östra och mellersta Götaland varnar Vägverket även för lokal ishalka.

... men på Gotland blir det regn

Veckan börjar dock med varmare väder i de södra delarna.
- Det är mild luft som hälsar på idag och under måndagen. Det kan bli regn över Öland och Gotland, säger Sten Laurin.
Men senare på måndagen blir vädret klarare vilket bidrar till att temperaturen sjunker. På tisdag morgon är det minus 15 grader i Stockholmsområdet och
resten av Svealand.
- I Karlstad kan vi vänta oss minus 25 grader på tisdagsmorgonen, säger Sten Laurin.
Norra kustlandet och inlandet får snö på tisdagen, men i fjällen är det näst intill klart.
- Främst i Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen kommer det att bli sol emellanåt.
På onsdagen är det upphåll i nästan hela landet med bra solchanser.
- Dalafjällen och Härjedalsfjällen ser kanonfint ut. Men man får ta på sig längdskidorna. Det blir lite väl kallt att åka utför. Nattetid kan det krypa ner till minus 30 grader i Idre.

Mildare på nyårsafton

Nyårsafton blir lite mildare. I södra Sverige kommer det att snöa under natten till nyårsdagen.
- I övriga landet är det inte så mycket varmare.
Sedan fortsätter iskylan.
- Det kommer kalla vindar från ishavet, Kolahalvön och Finland. Det blir riktigt kall luft norrifrån.
Det kalla vädret väntas ligga kvar en bra bit framåt. Eftersom övriga Europa är så kyligt finns det ingen plats som varmare luft kan tränga sig upp från.
- Det kan bli skridskochanser på grundare sjöar. Temperaturerna ligger under det normala.
 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag