Isbrist tvingar 35 000 valrossar upp på land

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Omkring 35 000 valrossar fotograferades i lördags på en strand i Alaska. De tros ha tvingats upp på stranden eftersom de inte hittat någon is som de normalt sett ligger på.
Foto: Corey Accardo
Nu tror experterna att förändrat klimat orsakat färre isar – och problem för både valrossar och isbjörnar.
Foto: Corey Accardo
Djuren använder isarna som "hopptorn" när de dyker ned i vattnet för att nå botten, som de borstar med sina morrhår i jakt på smådjur.
Foto: Tommy Larsson

Omkring 35 000 valrossar fotograferades i lördags på en strand i Alaska.

De tros ha tvingats upp på stranden eftersom de inte hittat någon is som de normalt sett ligger på.

Nu tror experterna att förändrat klimat orsakat färre isar – och problem för både valrossar och isbjörnar.

Valrossen, som kan bli mellan 800 kilo och 1 700 kilo tung, lever på musslor, snäckor, kräftdjur, maskar – till och med små sälar kan slinka ned.

Djuren är beroende av de arktiska isarna, där de vilar ut efter sina dykningar (i regel på grunda vatten) och där honorna föder sina ungar.

I helgen kunde 35 000 valrossar fotograferas drygt 100 mil nordväst om staden Anchorage (på samma breddgrad som Söderhamn) i Alaska.

Orsaken till att valrossarna samlades på land tros vara att djuren inte kunde hitta tillräckligt med is.

Måste upp och vila

Att så många valrossar samlas på land är ett fenomen som följt med krympande vinter- och sommarisar.

Djuren använder isarna som "hopptorn" när de dyker ned i vattnet för att nå botten, som de borstar med sina morrhår i jakt på smådjur.

Till skillnad från sälar kan valrossen inte simma så länge under vattnet och måste vila. De använder sina betar för att "dra ut", eller dra sig på is eller stenar.

Valrossarna har därför dragit sig längre norrut för att hitta isar.

– Det här är ett tydligt tecken på hur miljön i Arktis förändras dramatiskt. Valrossarna berättar nu för oss det isbjörnarna har symboliserat i så många år – att miljön i Arktis förändras extremt snabbt på grund av ett allt varmare klimat, säger Margaret Williams på Världsnaturfonden i Washington till nyhetsbyrån AP.

Mest nyfikna

Naturfotografen Magnus Elander, 68, i sörmländska Sparreholm, är en av få svenskar som kommit valrossar riktigt nära. Det gjorde han under ett besök på Grönland där han fotograferade valrossar – liggande på en meters avstånd.

Är de inte farliga?

– Ja, det kan de vara, särskilt om de är i vattnet och får för sig att ta tag om båtens reling med sina betar. Men mest är valrossarna nyfikna. På tand ligger de och vilar och pruttar efter en veckas matintag till havs, men visst – om de känner sig hotade kan de snabbt hugga, säger Magnus Elander.

En meter från valrossarna – var du inte rädd?

– Som naturfotograf får man läsa på innan jag utför mitt arbete. Det var alltså inte på grund av någon dödslängtan som jag närmade mig valrossarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.