Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isbjörnen kan vara borta om 42 år

KRYMPANDE HAVSIS. Ett stort problem för isbjörnen är att havsisens utbredning minskar i ett allt varmare klimat. Nu varnar forskare för att två tredjedelar av isbjörnsstammen kan vara försvunnen år 2050.Foto: MAGNUS ELANDER
Här är bilderna som ska rädda isbjörnen.
Nya fotoboken "Vindar från Arktis" har utsetts till Årets Pandabok 2009.
- Isbjörnen har blivit en symbol för klimatförändringarna, säger naturfotografen Magnus Elander.

FAKTA

Så blir du isbjörnsfadder
Stöd WWF:s arbete med 100 kronor per månad. Gå in på www.wwf.se och läs mer.

Vinn boken
Nu har du möjlighet att vinna ett (av fem) exemplar av "Vindar från Arktis". Skicka namn och adress till: Expressen 105 16 Stockholm. Märk kuvertet "Isbjörn". Vi vill ha din anmälan senast 5 november.

Varje år belönar Världsnaturfonden WWF Sveriges bästa naturbok. I år föll juryn för en skildring av den fascinerande världen längst i norr - Arktis.
Boken är ett resultat av naturfotograferna Magnus Elanders och Staffan Widstrands sammanlagt 50 expeditioner.

"Stora problem"

Boken har utsetts till Årets Pandabok 2009 - och du kan vinna den, se ovan. Enligt WWF är boken både tidlös och högaktuell. I och med klimatförändringarna har strålkastarna riktats mot Arktis. Framför allt mot isbjörnarna - som är offer i ett allt varmare klimat. De svälter, får svårare att jaga och föder färre ungar.
- I dag finns mellan 20000 och 25 000 björnar i världen. På vissa håll är stammen stabil, på andra håll har den stora problem, säger Magnus Elander.

Larmrapport

Churchill i Canada är ett av problemområdena.
- Isen lägger sig allt senare och björnarna har blivit magrare, säger Magnus Elander.
Studier visar att två tredjedelar av isbjörnarna riskerar att försvinna till år 2050, som följd av global uppvärmning och issmältningen i Arktis, enligt WWF.

Isbjörnen i fokus

Nu när fotoboken trycks i massupplaga och skickas till WWF:s medlemmar hamnar isbjörnen åter i fokus.
- Vår bok är ingen ödesmättad skildring av något som redan är förstört. Arktis finns i högsta grad kvar. Men ingen kan längre ignorera varningslamporna, säger Magnus Elander.
Bilden av arktis. Isbjörnen har blivit en symbol för klimatförändringarna. Foto: STAFFAN WIDSTRAND

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.