Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Isbjörnarna tvingas äta sina egna ungar

TVINGAS TILL KANNIBALISM. En isbjörnshane i nationalparken Manitoba, Kanada, har fått tag på en isbjörnsunge. I väntan på isen, då isbjörnarna kan jaga säl, tvingas de nu i desperation till kannibalism. Foto: ©2009 Daniel J. Cox/Naturalexpos
Isbjörnarna svälter.
I desperation äter de upp sina egna ungar.
Orsaken: klimatförändringarna, enligt organisationen Polar Bears International.

FAKTA

KLIMATET ÄR DET STÖRSTA HOTET
Forskare uppskattar
att det finns mellan 20000 och 25000 isbjörnar. De flesta av dem, 60 procent, lever i Kanada. Isbjörnen lever i Arktis och rör sig över hela området, från Ryssland till Alaska, från Kanada till Grönland och norska Svalbard.
Polar Bears International arbetar för att bevara isbjörnen och dess naturliga miljö. Enligt organisationen är det främsta hotet mot isbjörnen
klimatförändringarna, eftersom isarna smälter och djurets naturliga miljö
försvinner.

Under de senaste veckorna har fyra fall av kannibalism bland isbjörnar rapporterats till nationalparken Manitoba, Kanada.
Normalt brukar det vara ett till två fall om året. Vid ett tillfälle fångades isbjörnen på bild, med resterna av den lilla ungen hängandes ur gapet.

Dramatisk ökning

Ökningen är dramatisk, enligt Polar Bears International som citerar forskaren Dr Ian Stirling vid Environment Canada. Stirling har studerat isbjörnarna vid Western Hudson Bay, nordöstra Kanada, under mer än 35 år.
- Vid den här tiden på året är isbjörnen hungrig eftersom de har överlevt på sina lagrade fettreserver sedan isen på Hudson Bay smälte för några månader sedan. Under tiden de väntar på att isen ska frysa till förlorar de vikt och blir mycket hungriga, säger han.
När isen fryser till kan isbjörnarna komma ut och jaga säl. För tjugo år sedan brukade björnarna vara tillbaka på isen vid Western Hudson Bay omkring 8 november, ett datum som har förskjutits med flera veckor till följd av det allt varmare klimatet.

Letar annan föda

- Om de inte kan komma ut på havsisen för att jaga säl vid mitten av november börjar hanarna leta efter annan föda, som mindre björnar, säger Ian Stirling.
Även på norska Svalbard har det iakttagits fall där isbjörnar äter björnungar.