Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isbjörn var halvvägs inne i den lilla stugan

Här, vid stugan som paret använde, sköts isbjörnen. Foto: Arild Lyssand/Sysselmannen

Den drygt 300 kilo tunga isbjörnen försökte ta sig in i parets stuga på Svalbard.

Björnen hade halva kroppen inne i stugan när den sköts till döds, skriver Dagbladet.

Sysselmann

Sysselmann är titeln för den som är utsänd av den norska regeringen för att styra på Svalbard. Sysselmannen klan liknas vid en guvernör som dessutom är polischef och domare.

Det lokala paret var ute på tur med snöskotrar när björnen försökte ta sig in i deras stuga.

Foto: Foto: Arild Lyssand/SysselmannenHanbjörnen, som vägde 305 kilo, försökte ta sig in genom ett fönster vid lunchtid på söndagen.

– Personerna försökte skrämma björnen på olika sätt, men den gav sig inte och de tvingades använda skjutvapen, säger Lars Erik Alfheim, assisterande sysselmann på Svalbard, till Dagbladet.

Det är oklart varför isbjörnen gick till attack mot paret.

– En björn är aggressiv när den tar sig in genom fönstret. Det finns flera orsaker till att en björn attackerar en stuga, en kan vara att den är hungrig, säger Alfheim till Dagbladet.

Förbjudet att vara obeväpnad

Enligt sysselmannen är paret inte misstänkt för något brott och det finns inget som tyder på att de handlat i annat än självförsvar.

Trots att det bor fler isbjörnar än människor på Svalbard - 3 000 isbjörnar och 2 500 människor - och att det är förbjudet att lämna de bebodda områdena utan att bära vapen på grund av just isbjörnsattacker är det sällan som en isbjörn skjuts till döds.

Förra året hände det inte en enda gång och 2011 hände det bara en gång, skriver Dagbladet.

Svalbard, som tillhör Norge, är ett av Europas största vildmarksområden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.