Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Isbjörn på Chicago Zoo vägrar gå ut

Iskylan håller sitt grepp om USA. Flygplan står stilla och skolor stängs, när temperaturer ner mot minus 30 slagit till.

I Chicago kan inte ens isbjörnen i djurparken vara utomhus, skriver DNA Info Chicago.

Iskyla lamslår nu stora delar av USA. Sammanlagt 32 delstater har utfärdat varningar för den iskalla luften som strömmat in från Arktis, rapporterar ABC News.

Minst fyra dödsfall har rapporterats i de drabbade staterna, där arbetsplatser och skolor tvingats stänga. Under måndagen ställdes över 4 400 flygavgångar ställts in och närmare 8 000 försenades.

– Vi kan varken tanka planen eller avisa dem, sade Andrea Huguley, talesperson för American Airlines group enligt TT.

Värst har det varit i Brimson i Minnesota där det var minus 40 grader kallt under måndagen.

I Chicago slogs köldrekord, med 27 grader kallt under måndagen. Det ledde bland annat till att mer än hälften av flygningarna på O’Hare-flygplatsen fick ställas in.

Gillar inte kylan

Även tågtrafiken har problem och på flera oljefält står borrarna stilla på grund av kylan.

Invånarna i de drabbade staterna har uppmanats att hushålla med elen och i Illinois och Indiana har guvernörerna förklarat katastroftillstånd, för att få federal hjälp. I Illinois är det nu så kallt att plogbilarnas dieselbränsle blir geléaktigt, samtidigt som det inte går att använda vägsalt.

Och i djuroparken Lincoln Park Zoo i Chicago vägrar isbjörnen Anana att vara utomhus.

– Hon gillar inte kylan speciellt mycket. Det är inte många av oss som är anpassade för den här kylan, säger djurparkens talesperson Sharon Dewat till DNA Info Chicago.

Isbjörnar som lever i det fria i Arktis lägger normalt på ett rejält fettlager under hösten för att stå emot kylan. Men Anana, som lever i ett varmt klimat under större delen av året, har inget sådant, enligt Sharon Dewar.

– Eftersom hon bor i Chicago behöver hon normalt inte den isoleringen, och den skulle göra sommaren väldigt obekväm för henne, säger hon.

Kallaste på 130 år

Anana kommer nu att bo inomhus tills dess att vädret i Chicago bjuder på mer normala vintertemperaturer.

Iskylan som drabbat USA och Kanada beror på kalla polarvindar som virvlat in över kontinenten. Vindarna har kommit ned från Kanada och svept in över mellanvästern, under tisdagen har de spridit sig till södra och östra delarna av USA och östra Kanada.

Köldrekord har inte bara satts i Chicago, utan även i Fort Wayne, Indiana, Oklahoma, Texas och Indiana.

– Kylan är den riktiga mördaren här. Har du inte rätt kläder kan du vara död på tio minuter, sa Indianapolis borgmästare Greg Ballard till AP under måndagen.

Invånarna i huvudstaden Washington DC väntas få uppleva den kallaste morgonen på 130 år, med lufttemperaturer på 22 minusgrader Celsius. Staden Atlanta i delstaten Georgia väntas få temperaturer runt 13 minusgrader, och i Florida i söder väntas 21 minusgrader.