Tioåriga Isak i Piteå fick vara med om en jordbävning – på sin Youtube-kanal rapporterade han om händelsen. Foto: Youtube/SkärmavbildTioåriga Isak i Piteå fick vara med om en jordbävning – på sin Youtube-kanal rapporterade han om händelsen. Foto: Youtube/Skärmavbild
Tioåriga Isak i Piteå fick vara med om en jordbävning – på sin Youtube-kanal rapporterade han om händelsen.  Foto: Youtube/Skärmavbild
För de allra flesta Piteå-bor var händelsen speciell – Isak fångade känslan efter skalvet i sitt klipp: "Jag har varit med om en jordbävning, en riktig levande jordbävning", säger han. Foto: Youtube/SkärmavbildFör de allra flesta Piteå-bor var händelsen speciell – Isak fångade känslan efter skalvet i sitt klipp: "Jag har varit med om en jordbävning, en riktig levande jordbävning", säger han. Foto: Youtube/Skärmavbild
För de allra flesta Piteå-bor var händelsen speciell – Isak fångade känslan efter skalvet i sitt klipp: "Jag har varit med om en jordbävning, en riktig levande jordbävning", säger han.  Foto: Youtube/Skärmavbild
May-Britt Öhman, forskare i dammsäkerhet vid Uppsala universitet, varnar för att kraftiga jordskalv kan orsaka sättningar i dammar. Foto: Privat / PRIVATMay-Britt Öhman, forskare i dammsäkerhet vid Uppsala universitet, varnar för att kraftiga jordskalv kan orsaka sättningar i dammar. Foto: Privat / PRIVAT
May-Britt Öhman, forskare i dammsäkerhet vid Uppsala universitet, varnar för att kraftiga jordskalv kan orsaka sättningar i dammar. Foto: Privat / PRIVAT
Seismologen Reynir Bödvarsson, vid Uppsala seismologiska institut, tycker att dammarna ska undersökas efter det kraftiga jordskalvet i Bottenviken. Foto: Anna HållamsSeismologen Reynir Bödvarsson, vid Uppsala seismologiska institut, tycker att dammarna ska undersökas efter det kraftiga jordskalvet i Bottenviken. Foto: Anna Hållams
Seismologen Reynir Bödvarsson, vid Uppsala seismologiska institut, tycker att dammarna ska undersökas efter det kraftiga jordskalvet i Bottenviken.  Foto: Anna Hållams

Isak, 10: "En riktig levande jordbävning"

Publicerad

Isak Dalberg, 10, var hemma sent på lördagskvällen när jordskalvet skakade norra Sverige.

Uppspelt över att ha fått vara med om jordbävningen spelade han direkt in ett klipp och la ut den på sin egen Youtube-kanal.

"Jag har varit med om en jordbävning, en riktig levande jordbävning", säger han.

Gårdagens jordskalv på 3,9 på richterskalan kändes från Gällivare i norr till Härnösand i söder och från Arvidsjaur i väst till Finland i öst. Orsaken till skalvet är rörelser mellan kontinentalplattorna.

Isak Dalberg i Piteå började direkt rapportera om dramatiken. För sina följare på Youtube-kanalen berättar han om skalvet:

"Jag chilla, tittade på tabben, ni vet, gjorde grejer. Och vet ni vad som hände fem sekunder efter det? Hela huset började skaka. Och jag är rädd att det kommer hända igen. Så vi får se hur det går."

För Isak är händelsen, så klart, speciell:

"Så det var en jordbävning. Jag har varit med om en jordbävning. En riktig levande jordbävning."

Vill undersöka dammar

Seismologen Reynir Bödvarsson, vid Uppsala seismologiska institut, tycker att dammar i området ska undersökas efter jordskalvet.

– Risken är liten att sådana skalv kan orsaka skador på dammar. Men jag tycker att det är viktigt att se över dammarna nu eftersom konsekvenserna blir stora om de mot all förmodan skulle få brister, säger han.

May-Britt Öhman, forskare i dammsäkerhet vid Uppsala universitet, varnar för att kraftiga jordskalv kan orsaka sättningar i dammar, som Norrbottens-Kuriren var först med att rapportera.

– Det kan i värsta fall bli sättningar som märks först senare. Sättningar i dammar kan göra att luckor inte går att få upp. Luckorna måste alltid gå att få upp vid kraftigt regn eller stora floder. Om det blir en sättning och vatten strömmar igenom hela tiden blir det en försvagning i dammen.

Vill inte skrämma boende

Hon påpekar dock att hon inte vill skrämma upp människor.

– Men man bör gå igenom dammarna och boende som bor nedströms dammar bör veta om det. Vattenkraftsföretagen jobbar väldigt mycket med det här men det gäller även gruvföretagen och gruvdammarna i bland annat Pajala och Malmfälten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag