Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isak, 10: "En riktig levande jordbävning"

Tioåriga Isak i Piteå fick vara med om en jordbävning – på sin Youtube-kanal rapporterade han om händelsen.
Foto: Youtube/Skärmavbild
För de allra flesta Piteå-bor var händelsen speciell – Isak fångade känslan efter skalvet i sitt klipp: "Jag har varit med om en jordbävning, en riktig levande jordbävning", säger han.
Foto: Youtube/Skärmavbild
May-Britt Öhman, forskare i dammsäkerhet vid Uppsala universitet, varnar för att kraftiga jordskalv kan orsaka sättningar i dammar.
Foto: Privat / PRIVAT
Seismologen Reynir Bödvarsson, vid Uppsala seismologiska institut, tycker att dammarna ska undersökas efter det kraftiga jordskalvet i Bottenviken.
Foto: Anna Hållams

Isak Dalberg, 10, var hemma sent på lördagskvällen när jordskalvet skakade norra Sverige.

Uppspelt över att ha fått vara med om jordbävningen spelade han direkt in ett klipp och la ut den på sin egen Youtube-kanal

"Jag har varit med om en jordbävning, en riktig levande jordbävning", säger han. 

Gårdagens jordskalv på 3,9 på richterskalan kändes från Gällivare i norr till Härnösand i söder och från Arvidsjaur i väst till Finland i öst. Orsaken till skalvet är rörelser mellan kontinentalplattorna. 

Isak Dalberg i Piteå började direkt rapportera om dramatiken. För sina följare på Youtube-kanalen berättar han om skalvet: 

"Jag chilla, tittade på tabben, ni vet, gjorde grejer. Och vet ni vad som hände fem sekunder efter det? Hela huset började skaka. Och jag är rädd att det kommer hända igen. Så vi får se hur det går."

För Isak är händelsen, så klart, speciell: 

"Så det var en jordbävning. Jag har varit med om en jordbävning. En riktig levande jordbävning."

Vill undersöka dammar

Seismologen Reynir Bödvarsson, vid Uppsala seismologiska institut, tycker att dammar i området ska undersökas efter jordskalvet. 

– Risken är liten att sådana skalv kan orsaka skador på dammar. Men jag tycker att det är viktigt att se över dammarna nu eftersom konsekvenserna blir stora om de mot all förmodan skulle få brister, säger han.

May-Britt Öhman, forskare i dammsäkerhet vid Uppsala universitet, varnar för att kraftiga jordskalv kan orsaka sättningar i dammar, som Norrbottens-Kuriren var först med att rapportera.

– Det kan i värsta fall bli sättningar som märks först senare. Sättningar i dammar kan göra att luckor inte går att få upp. Luckorna måste alltid gå att få upp vid kraftigt regn eller stora floder. Om det blir en sättning och vatten strömmar igenom hela tiden blir det en försvagning i dammen. 

Vill inte skrämma boende

Hon påpekar dock att hon inte vill skrämma upp människor.

– Men man bör gå igenom dammarna och boende som bor nedströms dammar bör veta om det.  Vattenkraftsföretagen jobbar väldigt mycket med det här men det gäller även gruvföretagen och gruvdammarna i bland annat Pajala och Malmfälten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.