15-årige Isac Florentin gjorde en upptäckt när han var på studiebesök i Auschwitz. Foto: Privat / LÄSARBILD15-årige Isac Florentin gjorde en upptäckt när han var på studiebesök i Auschwitz. Foto: Privat / LÄSARBILD
15-årige Isac Florentin gjorde en upptäckt när han var på studiebesök i Auschwitz. Foto: Privat / LÄSARBILD
I en av böckerna, som samlade namnen på fångarna, fanns namnet på en av Isacs släktingar. Foto: Privat / LÄSARBILDI en av böckerna, som samlade namnen på fångarna, fanns namnet på en av Isacs släktingar. Foto: Privat / LÄSARBILD

I en av böckerna, som samlade namnen på fångarna, fanns namnet på en av Isacs släktingar.

 Foto: Privat / LÄSARBILD
Isac Florentin blev tagen när han upptäckte släktingens namn. "Det var svår att inte bli tagen i den stunden", säger han. Foto: Privat / LÄSARBILDIsac Florentin blev tagen när han upptäckte släktingens namn. "Det var svår att inte bli tagen i den stunden", säger han. Foto: Privat / LÄSARBILD
Isac Florentin blev tagen när han upptäckte släktingens namn. "Det var svår att inte bli tagen i den stunden", säger han. Foto: Privat / LÄSARBILD
"Man blir väldigt berörd, det var verkligen så att man fick en helt annan uppfattning när man kom tillbaka till Sverige", säger Isac Florentin, 15, om studiebesöket i Auschwitz. Foto: Privat / LÄSARBILD"Man blir väldigt berörd, det var verkligen så att man fick en helt annan uppfattning när man kom tillbaka till Sverige", säger Isac Florentin, 15, om studiebesöket i Auschwitz. Foto: Privat / LÄSARBILD

"Man blir väldigt berörd, det var verkligen så att man fick en helt annan uppfattning när man kom tillbaka till Sverige", säger Isac Florentin, 15, om studiebesöket i Auschwitz.

 Foto: Privat / LÄSARBILD

Isac fann släktingens namn i Auschwitz

Publicerad

15-årige Isac Florentin gjorde en upptäckt när han var på studiebesök i Auschwitz tillsammans med sin klass.

– Jag har ju vetat om att vi har några släktingar som suttit där, men inte riktigt vetat vilka. Nu kändes det bra att se namnet, säger han.

Förra veckan kom 15-årige Isac Florentin tillbaka från en annorlunda klassresa. Han och hans klasskompisar i nian på Björksätraskolan, i Sandviken, åkte till Polen för att besöka koncentrationslägren i Auschwitz.

Syftet med resan var att lära sig om Förintelsen och få en inblick i hur det kan ha varit för de miljontals fångarna som satt i lägren.

– Man blir väldigt berörd, det var verkligen så att man fick en helt annan uppfattning när man kom tillbaka till Sverige, säger Isac.

Kände igen namnet

Men resan blev än mer personlig för Isac eftersom han och hans familj har judiskt påbrå – men också för att han, i samband med studiebesöket i Auschwitz, hittade han ett namn som han kände igen.

I en av böckerna, som samlade namnen på fångarna, fanns nämligen en släktings namn, något som Arbetarbladet var först med att uppmärksamma.

– Jag såg namnet på min mammas farfars farbror, han hette Franz Pollack och var en av fångarna som satt i Auschwitz.

Isacs mamma, Therese Florentin, 42, var också med på resan.

– I stunden vet man inte riktigt vad man känner, i alla fall inte jag, det kommer efteråt när man bearbetar allt. Jag har vetat om mitt påbrå men det blir väldigt uppenbart när man ser lägret. Det är en obehagskänsla, säger Therese.

"Jag såg namnet på min mammas farfars farbror, han hette Franz Pollack och var en av fångarna som satt i Auschwitz", säger Isac Florentin.Foto: Privat / LÄSARBILD

Redan innan resan visste hon att familjen har haft släktingar som har suttit i koncentrationsläger.

"Annat perspektiv"

Isac själv blev tagen när han upptäckte namnet.

– Jag har ju vetat om att vi har några släktingar som suttit där, men inte riktigt vetat vilka. Nu kändes det bra att se namnet. Det var svårt att inte bli tagen i den stunden, säger han och fortsätter:

– Man får ett annat perspektiv och börjar tänka och fundera. Man kopplar ihop många händelser men det som sker i världen i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag