Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isabella stämmer Pornhub – efter läckta videoklippen: "Jag var 17 år"

Följ senaste nytt i Expressen TV
Fler än 30 kvinnor går samman mot Pornhub.
Foto: Shutterstock

En stor stämning har inletts mot Pornhub.

En av över 30 kvinnor berättar nu att hon bara var 17 år när hon, mot sin vilja, spelade in en sexvideo som hamnade på sajten.

Fler än 30 kvinnor stämmer porrsajten Pornhub, rapporterar CBS.

Anledningen är att de har förekommit i videoklipp på sajten, mot sin vilja.

En av kvinnorna, som har valt att gå under namnet ”Isabella” för att hålla sig anonym, var bara 17 år gammal när hennes dåvarande pojkvän tvingade henne att vara med i en sexvideo.

Flera år senare dök videoklippet upp på Pornhub, varpå hon fick ett meddelande från en kompis.

”Jag visste inte att du gör porr”, skrev vännen.

– Jag förstod omedelbart att det var jag. Jag menar, mitt ansikte, min outfit – jag förstod omedelbart. Mitt hjärta sjönk ner i magsäcken, säger kvinnan nu till CBS.

Pornhub är en gratissajt.
Foto: Shutterstock

Fick byta skola

Videoklippet i fråga sågs av över 200 000 personer, inklusive ”alla på min skola, mer eller mindre”, enligt kvinnan.

– Visningarna på videon kommer att förfölja mig i mina drömmar för all framtid. Bara att veta att så många människor såg videon förstörde verkligen mig, säger hon till CBS.

Efteråt var kvinnan tvungen att byta skola. Hon levde också med skam och kände sig värdelös, berättar hon. CBS skriver att kvinnan inte ens kunde se sig själv i spegeln i över ett halvår efter incidenten.

Nu är hon en av flera unga kvinnor som stämmer Pornhub.

Isabella säger att hon kände stor skam efteråt, och hon var tvungen att byta skola.
Foto: Shutterstock

”Det handlar om våldtäkt”

I stämningsansökan uppger kvinnorna att innehåll på sajten består av videoklipp med tjejer som dels är minderåriga, dels medverkar mot sin vilja, samt fall av människohandel. Det förekommer även hämndporr och sexuella övergrepp, som våldtäkt. Flera av kvinnorna kontaktade Pornhub, för att be dem ta bort innehåll, men fick kalla handen. CBS har tagit del av flera mejlkonversationer där företaget ifrågasätter kvinnorna.

– Det har tagit mig lång tid att inse det faktum att jag är ett offer, säger hon till CBS.

– Det här fallet handlar inte om porr, det är våldtäkt. Det är en legitim bransch som människor med samtycke har alla rättigheter att medverka i. Det måste bara ske lagligt och inte med olagligt innehåll, säger kvinnornas advokat Michael Bowe till tv-kanalen.

Pornhub är en gratissajt men medlemmar kan betala för en typ av premiumtjänst. Innehållet på sajten laddas till stor del upp av medlemmarna, men enligt Pornhub kontrolleras varje uppladdning av en anställd på företaget.

– Pornhub har nolltolerans för olagligt innehåll och utreder varje klagomål eller anklagelse rörande innehåll på våra plattformar, säger Pornhub i ett uttalande till brittiska BBC.

Enligt Pornhub är kvinnornas stämning ”fullständigt absurd, fullkomligt hänsynslös och kategoriskt felaktig”, skriver BBC.

Annika Strandhäll: ”En hel generation unga har fri tillgång till grov våldsporr på nätet”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.