Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Isabella Lövins rekord-snabba kometkarriär

Isabella Lövin utnämndes till vice statsminister – två år efter att hon bytt bana från journalistiken till politiken. Foto: Erik Nylander/TT
Isabella Lövins resa från frilansjournalist till att bli en av de mäktigaste i svensk politik nådde sin topp när hon på onsdagen blev utnämnd till vice statsminister. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Isabella Lövin vann stora journalistpriset 2007. Foto: Christian Örnberg

Först för två år sedan erkände hon för sig själv att hon var politiker.

Isabella Lövins resa från frilansjournalist till att bli en av de mäktigaste i svensk politik nådde sin topp när hon på onsdagen blev utnämnd till vice statsminister.

Vägen dit har gått på rekordtid.

För bara nio år sedan satt Isabella Lövin (MP) och skrev på sin första bok. Hon hade då en lång karriär som journalist i bagaget – med reporterjobb för alltifrån Damernas Värld till Tendens i P1.

Reportageboken, "Tyst hav – jakten på den sista matfisken", kom ut 2007. Att det var den boken som skulle göra att Miljöpartiets dåvarande språkrör – Peter Eriksson – skulle göra enträgna försök att värva henne till partiet, kunde Lövin knappast ana.

– Först sa hon ganska tvärt nej. Sedan diskuterade vi och hon funderade. Så fick jag ett ja. Sedan ändrade hon sig igen. Så höll hon på. Jag var nog inte säker på att hon skulle ställa upp förrän det var offentligt, har Peter Eriksson berättat i en intervju i DN.

Isabella Lövin fick Stora journalistpriset

Intervjun i Dagens Nyheter av journalisten Karin Eriksson är ett av de mest närgångna porträtten av Isabella Lövin. Det publicerades någon vecka innan Isabella Lövin senare skulle väljas till språkrör och där berättar Lövin att hon kände att det närmast var "en plikt" att gå in i Miljöpartiet efter att hon skrivit sin bok.

Boken, som Lövin fått både Stora journalistpriset och belönats med Guldspaden för, handlar om överutnyttjanden av fiskbeståndet i hela världen. Ett ämne hon inte kunde någonting om innan arbetet med boken påbörjades, och som senare ledde henne ända upp i toppskiktet av svensk politik.

Men någon fullfjädrad politiker tog det lång tid innan hon blev.

– Jag hade inte ens hållit ett offentligt tal före boken, berättade Isabella Lövin i intervjun med DN.

Det var dock inga problem. 2009 valdes Isabella Lövin till EU-parlamentariker för Miljöpartiet – och historien efter dess kan närmast beskrivas som en rekordartad politisk karriär.

Isabella Lövin och Stefan Löfven på pressträffen där Lövin presenterades som vice statsminister. Foto: Erik Nylander/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Kallade sig för politiker – för två år sedan

I fem år arbetade hon i Bryssel som parlamentariker. Men inte ens då kände hon sig som politiker. Det kom fem år senare, berättar hon i intervjun med DN:s Karin Eriksson.

– Det måste ha skett då när jag stod på Lejonbacken med den nya regeringen och alla fotografer. Det var väl i den stunden som jag fick erkänna att jag var en politiker.

Då hade hon presenterats som biståndsminister i Stefan Löfvens regering. En tämligen anonym ministerpost som få svenskar nog hade koll på – förrän i slutet av april.

Krisen i Miljöpartiet hade blivit så djup att språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin ställde sina platser till förfogande – och snabbt började det pratas om Isabella Lövin som en tänkbar efterträdare.

Hon var ett namn på allas läppar – och gick från doldis till att pryda förstasidor och löpsedlar i hela Sverige. I mediearkivet Retriever dyker Isabella Lövins namn upp i 17 publiceringar under mars 2016. I april, när krisen i Miljöpartiet bubblade upp, nämns hon i 607 artiklar för att sedan ta ett rekordhopp upp till 1 328 omnämningar i maj.

Snacket spelade uppenbarligen roll. Den 13 maj valdes Isabella Lövin till språkrör för Miljöpartiet – och petade därmed undan hårt kritiserade Åsa Romson från tronen.

"En bra process"

Nu har hon utnämnts till vice statsminister och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat. Med sig in i regeringskansliet får hon nye bostadsministern Peter Eriksson, som värvade Lövin till partiet. Han tar plats som bostadsminister.

– Vi har väldigt bra ministerportföljer, sa Isabella Lövin till Expressens Hanna Jakobson när den nya regeringen presenterades.

Lövin berättade att förhandlingarna om vilka som ska bli statsråd i den nya regeringsombildningen pågått länge – ända sedan hon valdes till språkrör.

– Det har varit en bra process. Det har dels handlat om innehåll men också om personer, sa hon.