Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lövins högra hand stod bakom flera aktioner

Annika Jacobson, nu stabschef åt Isabella Lövin, var tidigare chef för Greenpeace och stod bakom flera aktioner mot svenska kärnkraftverk.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin skriver till Dagens nyheter att hon inte ser några problem med Annika Jacobsons bakgrund: ”Jacobsons tidigare roll som chef för Greenpeace är förenlig med hennes nuvarande roll som stabs- och planeringschef i min stab”.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Isabella Lövins (MP) stabschef Annika Jacobson har en bakgrund som chef för organisationen Greenpeace.

Åren 2012 och 2014 stod hon därför bakom flera intrång på svenska kärnkraftverk, skriver Dagens Nyheter.

”Annika Jacobsons tidigare roll som chef för Greenpeace är förenlig med hennes nuvarande roll”, skriver Lövin till tidningen.

Aktivisterna från Greenpeace har under 2012 och 2014 gjort intrång på Forsmark, Ringhals och Oskarshamns kärnkraftverk. Annika Jacobson deltog inte i aktionerna men stod bakom dem i egenskap som chef för organisationen. Enligt henne var syftet med aktionerna att visa på kärnkraftverkens bristfälliga säkerhet, eftersom det ska vara omöjligt att ta sig in på dem.

40 aktivister har blivit dömda i Svea hovrätt och Kalmar tingsrätt för olaga intrång efter de tre händelserna, rapporterar DN. Till tidningen beskriver hon aktionerna som civil olydnad, och sitt uppdrag på Greenpeace som att driva samhällsdebatt om svensk kärnsäkerhet.

På frågan om hur hon ser på kärnkraft i dag svarar hon till DN:

– Det är inte min roll att tycka något om svensk kärnkraft. Det som är min roll i dag är att hjälpa ministern i hennes arbete och företräda hennes politiska prioriteringar eller värderingar, även när det gäller kärnkraft.

Isabella Lövin försvarar Jacobson

I dag är Annika Jacobson stabschef på Miljö- och energidepartementet, vilket innebär att hon bland annat har ansvar för Strålsäkerhetsmyndigheten. Hon anser inte att hennes tidigare roll på Greenpeace är oförenlig med den på departementet, berättar hon för DN.

Inte heller språkröret Isabella Lövin ser något problem i stabschefens bakgrund:

”Annika Jacobsons tidigare roll som chef för Greenpeace är förenlig med hennes nuvarande roll som stabs- och planeringschef i min stab. I hennes roll som chef för Greenpeace ingick att föra den organisationens talan. I hennes nuvarande roll bistår hon mig i att genomföra regeringens politik”, skriver hon i en kommentar till DN.

Från Regeringskansliets sida hälsar man över mejl till tidningen:

”Regeringskansliet genomför en säkerhetsprövning före anställning, så även i detta fall. Hur säkerhetsprövningen görs kan vi inte gå in på”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.