Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isabella Lövins hemlighet – miljöfarlig bil i garaget

I SVT Opinons livesändning från Almedalen visade programledaren upp en blå leksaksbil och frågade ifall klimatministern kände igen den.
Foto: SVT Opinion
Ford Rangern som Isabella Lövins familj äger är av en annan årsmodell – nämligen 2005.
Foto: DAVID JAKOBSSON

Klimatminister Isabella Lövin (MP) har en dieseldriven och miljöfarlig pickup i garaget.

Bilen är registrerad på hennes make.

– Det är min mans bil – han är skulptör och jobbar med sten, säger Lövin i SVT Opinion.

I söndagens SVT Opinion intervjuades klimatminister Isabella Lövin om Miljöpartiet och klimatpolitiken.

Mitt under livesändningen från Almedalen ställde programledaren fram en blå leksaksbil framför Lövin.

– Känner du igen den här bilen, frågar programledaren.

– Jag ser att det är något slags pickup eller något liknande, svarar Isabella Lövin.

SVT:s programledare förklarar sedan att Lövins familj är ägare till en bil av denna modell och att det är "den skitigaste miljöboven". Hon fortsätter med att berätta att bilen regelbundet registreras för trängselskatter i Stockholm.

– Det är min mans bil och han är skulptör och han jobbar med sten. Och jag tror att han har berättat att han kör 300 mil om året med den här bilen, säger Lövin.


LÄS MER: "I dag träder den nya fordonsskatten i kraft" 


"Det är min mans bil", sa Isabella Lövin (MP) när hon konfronterades med uppgifterna att "den skitigaste miljöboven" till bil skulle vara i hennes ägo.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

"Jobbar med väldigt, väldigt tunga stenar"

Bilen är en Ford Ranger årsmodell 2005, registrerad på Isabella Lövins make. 

Den är dieseldriven och släpper ut 229 gram koldioxid per kilometer – att jämföra med exempelvis en dieseldriven Ford Focus som bara släpper ut ungefär hälften så mycket.

Enligt det senaste besiktningsprotokollet kör bilen 291 mil per år.

Klimatministern får i samma program frågan om hur hon tänker kring att en sådan miljöbov ägs av någon i hennes egen familj.

– Det är väl bra att berätta då att han jobbar med väldigt, väldigt tunga stenar och verktyg där man ibland behöver använda den här, säger Isabella Lövin.

Dieselfritt till 2030

Miljöpartiet var den drivande kraften bakom den nya fordonsskatten som trädde i kraft den 1 juli i år, som gör det dyrare att köpa diesel- och bensindrivna bilar. Miljöpartiet i Stockholm meddelade nyligen att de vill förbjuda all försäljning av diesel och bensin i staden till 2030.

Söndagens intervju i SVT blev avslutningen på Miljöpartiets dag i Almedalen. Språkrören meddelade under dagen att de vill lägga en halv miljard på det svenska jordbruket. Ett bidrag för de lantbrukare som byter ut dieseldrivna traktorer mot biogasdrivna är en del av den tänkta satsningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.