Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Isabella Lövin: Vi står inför ett vägval

Isabella Lövin. Foto: MARC SKOGELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Isabella Lövin säger till Svenska Dagbladet att Europa står inför ett avgörande vägval i EU-valet. 

Hon säger att vi kommit långt när det gäller jämställdhet och en fungerande rättstat – men att läget är farligt. 

– Vi märker att alla de här sakerna är starkt ifrågasatta av populister och väldigt högerorienterade extremistiska krafter, säger MP-ledaren till SvD. 

Miljöpartiet vill att halva EU:s budget ska gå till klimatomställningen, till utbyggnad av förnybara energikällor och till hjälp med energiomställning till länder som är beroende av kol – som till exempel Polen.

I debatten inför EU-valet på söndag har kärnkraften diskuterats flitigt, men Miljöpartiet vill inte att forskning om framtidens kärnkraft ska ingå i EU:s forskningsprogram. 

– Det löser inte klimatkrisen här och nu. Tittar vi på Finland och Storbritannien som bygger kärnkraft ser vi att det blir ständigt dyrare, och förnybar energi och el produceras till en tredjedel av priset. Att satsa miljarder på något vi inte vet om det kommer att ge effekt är att kasta bort skattebetalarnas pengar, säger Isabella Lövin i en intervju med Svenska Dagbladet.  

Lövin: Vill inte se en överstatlig social lagstiftning 

MP:s språkrör tycker att Europa står inför ett avgörande vägval i EU-valet. 

– Läget är farligt, för vi har kommit så långt när det gäller jämställdhet och antirasism, vi har en fungerande rättsstat och yttrandefrihet. Vi märker att alla de här sakerna är starkt ifrågasatta av populister och väldigt högerorienterade extremistiska krafter, säger hon till SvD. 

Hon säger till tidningen att det finns en risk med att mer makt till EU kan innebära att högerradikala partier får verktyg att användas mot dem. 

– Vi vill ju inte se en överstatlig social lagstiftning på EU-nivå, men vi vill kunna utbyta goda exempel och ha minimiregler på en del områden. Men jag ser absolut risken och att vi inte ska gå alltför långt med att gå in på de sociala områdena när det gäller lagstiftning, säger hon till SvD.