Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isabella Lövin: "Vi måste ställa om - nu"

Klimatminister Isabella Lövin, MP, deltar i FN:s konferens i Bonn nästa vecka.

Klimatminister Isabella Lövin, MP, varnar för klimathoten.

– Varje vecka ser vi nya forskarrapporter som visar hur allvarligt det är. Extrema väderhändelser har ökat enormt kraftigt , säger Lövin i Expressen TV.

Isabella Lövin besöker Expressen TV på fredagsmorgonen med anledning av tidningens stora klimatsatsning med många reportage, tv-inslag och artiklar som ska publiceras framöver.

Nya rapporter ger en skakande bild av klimatet

Ministern reser nästa vecka till Bonn i Tyskland för FN:s klimatmöte "COP 23". Isabella Lövin är oroad över utvecklingen.

"Klockan tickar inte längre, den rusar som en tsunami", skriver hon på Twitter.

I Expressen TV-studion ger Lövin sin bild av utvecklingen. Flera färska miljörapporter skrämmer henne.

– En forskarrapport visar att extrema väderhändelser ökat enormt kraftigt de senaste sju åren. Vi har ju under hösten följt ovädren Irma och Maria, vi har sett skogsbränder i Kalifornien, Spanien och Portugal där människor dör. Det här har ökat med 48 procent sedan 2010, uppger Isabella Lövin.


Isabella Lövin frågas ut av Anna Herdenstam och Hannes Nelander i Expressen TV.

Ett annat aktuellt problem är att koldioxidhalten i atmosfären ökade kraftigt förra året trots att utsläppen från mänsklig aktivitet minskat. 

– Skog, mark och hav mäktar inte med att absorbera koldioxiden längre, säger klimatministern.

Lövin menar att samhället måste ställa om. Sverige har ambitiöst satt klimatmål om nollutsläpp år 2045. Men det räcker förstås inte om inte övriga världen drar åt samma håll.

– Att USA talar om att man tänker hoppa av Parisavtalet är en väldigt negativ signal. Men en positiv signal är de borgmästare, guvernörer och företag som säger vi står kvar vid Parisavtalet och kommer att leverera på det, för det är ekonomiskt lönsamt.

På hemmaplan vill klimatministern satsa på höghastighetståg och införa flygskatter.

"Ska sätta press på företagen"

– Vi politiker måste göra det möjligt för folk att leva klimatsmart. Vi ska sätta press på företagen så att man faktiskt ställer om, säger Lövin.

Samtidigt som detta låter fint hamnar Miljöpartiet bara runt fyra procent i opinionsmätningarna. Klimatet verkar inte vara någon stor fråga för folk i dag?

– Jag tror inte folk förstår skillnaden mellan en regering där Miljöpartiet sitter och oppositionens politik. De vill ta bort var tredje krona från miljö och klimat i budgeten, vill inte ha flygskatt och Moderaterna vill sänka skatten på bensin. Det är att gå i totalt fel riktning, hävdar Isabella Lövin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.