Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isabella Lövin höll sitt sommartal på Värmdö

Miljöpartiets språkrör höll tal om klimatkrisen.
Isabella Lövin drog flera paralleller mellan miljön och ekonomin i sitt tal.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin varnade för klimatskeptiker i sitt tal.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin, vice statsministern.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin sommartalar under lördagen i hemkommunen Värmdö. 

Med en blinkning till förre statsministern Göran Persson (S) gjorde hon om hans citat något. 

– Lika sant är att den som är satt i miljöskuld är icke fri, säger hon till åhörarna. 

Isabella Lövin inleder sitt tal med att hylla faunan i hemkommunen Värmdö, i Stockholms skärgård. 

– Jag har sett havsörnen nästan varje dag. Räven har smugit förbi nästan varje kväll, och rådjuren. Jag har legat på bryggan och mött en abborres nyfikna blick mellan plankorna, jag har njutit av alla fjärilar och humlor som gör rabatterna fulla av liv. Njutit av havet förstås, säger hon. 

Sedan går talet över i moll. 

– Det är det som utmärker vad forskarna kallar Antropocen. Att vi nu är så många människor på jorden, med så stora ekologiska fotavtryck, att mänskligheten nu är den stora förändringsfaktorn för allt liv på hela vår planet. Samtidigt hotas nu en miljon andra arter av utrotning. 

”Naturens överskott är borta och vi lever på kredit” 

Hon nämner att det den 29 juli var ”World overshoot day”, den dagen då jordens befolkning efteråt lever över sina tillgångar. 

– Naturens överskott är borta och vi lever på kredit. Vi ökar miljöskulden som redan nu har intecknat världen långt över skorstenarna. Och långt ner i havsdjupen där skuldsedlarna flyter runt i form av plastskräp och mikroplaster påminner oss om skulden, likt hotfulla fodringsägare som dyker upp i en mörk gränd om natten, säger Isabella Lövin. 

Hon fortsätter dra paralleller mellan ekonomi och klimatet och parafraserar Göran Perssons citat: ”Den som är satt i skuld är icke fri”. 

– I vårt samhälle uppmuntras vi att inte leva över våra tillgångar. Att inte skuldsätta oss över taknocken. Det är en ledstjärna för den ekonomiska politiken. Vi vet att en låg skuld i dag gör oss starkare den dag en ekonomisk kris kommer.  Lika sant är att den som är satt i miljöskuld är icke fri. 

Engagemanget för Östersjön fick Lövin att bli politiker

Hon lyfter fram Östersjön, som hon har bakom sig under talet. 

– Ett av jordens redan kollapsade ekosystem har vi här. Precis bakom mig. När jag föddes, 1963, då fångades ca 125 000 ton torsk om året i hela Östersjön. Den siffran var rätt stabil under hela början av 1900-talet, utom under kriget förstås. Det var så mycket havet kan ge hållbart. Det var ungefär räntan på kapitalet av torskbestånden.

Hon berättar att torskfångsterna i Östersjön tredubblades fram till mitten av 1980-talet. 

– På 1990-talet började larmsignalerna ljuda. Fångsterna började gå ner.  2002, när de var nere på hälften av vad som var det normala på 1960-talet, trots mångdubbelt fler båtar och mycket effektivare fångstmetoder, då sa forskarna ifrån. Fisket behövde stoppas. En del av er kanske minns att Miljöpartiet var det parti som agerade på forskarnas råd. Redan 2002 ställde Miljöpartiet kravet att torskfisket i Östersjön skulle stoppas, säger Isabella Lövin.  

Lövin: Räddningen för Östersjön kom försent

Hon berättar hur hon bevakade fiskerifrågan som journalist, skrev boken ”Tyst hav” om läget i Östersjön och gav sig in i politiken för att förändra EU:s fiskeripolitik som blockerade ett svenskt nödstopp av torskfisket. 

– Vi lyckades i EU få in ny lagstiftning som säger att alla bestånd ska vara hållbart fiskade senast 2020, och att forskarnas råd måste följas.  Ett tag såg det ut som att Östersjön skulle återhämta sig tack vare minskade kvoter, men i dag kan jag med den största sorg konstatera att vändningen kom för sent. Kapitalet, det vill säga biomassan av vuxen fisk, har aldrig varit så lågt som det är nu.  

Hon lyfter sedan fokus från Östersjön till det globala klimatläget. 

– Juli månad i år var den varmaste i mänsklighetens historia.  Avsmältningen av Grönlands glaciärer har aldrig gått så snabbt som denna sommar, på en månad har tvåhundra miljarder ton vatten smält, och den första augusti smälte 12,5 miljard ton vatten, på en enda dag - havsnivån över hela jordklotet har nu höjts med en halv millimeter. De värsta skogsbränderna någonsin härjar i år i Arktis, förra året brann det i Sverige, i år brinner det på Grönland. Världens samlade forskarkår säger att vi har ett klimatnödläge och att vi behöver agera nu, det finns över huvudtaget inget mer att tveka om. 

”Man kan inte ta selfies och hylla Greta”

– Planetens gränser ska inte överträdas. Utsläppen måste ner. Existerande verksamheterna måste fasa ut de fossila bränslena och ställa om produktionen, och ett fantastiskt arbete är redan i gång både inom industrin och i transportsektorn. Men vi behöver vara klarsynta och erkänna att det kommer att vara en tid av tuffa beslut vi har framför oss.

Hon lyfter fram 16-åriga klimataktivisten Greta Thunbergs enorma genomslag men menar att den ökade medvetenheten kring klimatet också är förpliktigande. 

– Man kan inte ta selfies och hylla Greta utan att vara beredd att ta tuffa historiska beslut när det gäller, även om det påverkar ekonomiska intressen. Man kan inte erkänna forskningen och situationens absoluta allvar och sedan prata om lösningar som ligger årtionden bort, eller skjuta ansvaret på andra länder. Klimatkrisen är här och nu och allas vårt ansvar. 

Varnar för ekonomiska och politiska krafter som vill så split

Hon varnar för klimatskeptiker som hon menar drivs av ekonomiska och politiska intressen och är ute efter att söndra. 

– Krafterna som vill växa på konflikter i samhället blir allt starkare. De vill splittra oss. Så hat och hån och misstänksamhet. De göds av den ökande ojämlikheten där många känner sig oroliga över globalisering och digitalisering och för att bli lämnade utanför. Men de göds också mycket medvetet av ekonomiska och politiska intressen som har allt att förlora på att olje- och fossilindustrin tappar sin makt. Intressen i Mellanöstern, i USA och inte minst i Ryssland. 

– Nya fossila investeringar försenar omställningen och bygger på miljöskulden, ökar riskerna för kollaps av ekosystem, det säger sig självt. En socialt hållbar omställning – det är en omställning som sker nu! Att vänta gynnar bara de rikaste, och drabbar bara de fattigaste och svagaste, säger Isabella Lövin. 

”Forskarna kan inte ensamma lösa det här”

Hon menar att alla människor, inte bara forskare, behöver dra sitt strå till stacken för att lösa miljöproblemen. 

– Nej, forskarna ensamma kan inte lösa det här åt oss - särskilt om vi inte lyssnar på dem. Vi behöver vända oss till oss själva. Var och en göra sin bit, på arbetsplatsen, i skolan, i hemmet, i politiken. Det finns inte en väg till det hållbara samhället, det finns hundra vägar - och vi behöver gå dem alla.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.