Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isabella Lövin om S: ”Vi har glidit isär”

Isabella Lövin, avgående språkrör för Miljöpartiet, tycker att regeringen kommit allt längre ifrån varandra i migrationsfrågan.
Isabella Lövin, språkrör i Miljöpartiet.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven, S.Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Isabella Lövin, avgående språkrör för Miljöpartiet, tycker att regeringen kommit allt längre ifrån varandra i migrationsfrågan.

– Jag skulle vilja säga att vi har glidit mer isär sedan 2014 absolut, säger hon i Ekots Lördagsintervju.

Däremot vill hon inte kalla sommarens situation för en regeringskris.

Frågan om Sveriges framtida migrationspolitik har varit brännhet de senaste månaderna. I somras sa språkröret Isabella Lövin att Miljöpartiet ”inte kan sitta i en regering som möjliggör en migrationspolitik som partiet inte står bakom.”

Socialdemokraterna började förhandla med Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna för att se om det gick att nå en uppgörelse.

Men enligt språkröret Isabella Lövin handlade det inte om en regeringskris, säger hon i Ekots Lördagsintervju.

– Jag skulle inte säga att vi haft en regeringskris i somras. Det som hände var ju att det var en diskussion kring huruvida migrationspolitiken skulle kunna gå via riksdagen och inte via regeringen, och då var Miljöpartiet väldigt tydliga med att vi sitter i regering, vi har en koalitionsregering. Och den politik som ska genomföras i Sverige, den ska ju hela regeringen stå bakom.

Lövin: M och KD har glidit ännu mer isär

Programledaren Monica Saarinen undrar hur man inte kan kalla det för en kris.

– Det är ju inte en kris förrän vi är på väg att lämna, men det är klart att vi var väldigt tydliga med att går man vidare med förslagen och tror att man kan ta dem via riksdagen utan att regeringspartnern är med, det accepterar inte vi. Och det var vi väldigt tydliga med, svarar Isabella Lövin.

På frågan om Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommit närmare varandra vad gäller migrationspolitiken, eller om de glidit mer isär, svarar Lövin att de ”absolut” glidit mer isär sedan 2014.

– Och när vi tittar på Moderaterna eller Kristdemokraterna så är den klyftan väldigt mycket större än vad den var före 2014.

Tar upp tidsvillkor för Preem

Lövin fick också frågor om Preems ansökan om en utbyggnad av sitt raffinaderi i Lysekil, där hon sa att regeringen antingen kan säga ja, nej eller ja – med vissa villkor.

– Det skulle kunna handla om vilken tidsaspekt som man ger det här tillståndet, men då ska man komma ihåg att ansökan inte handlar om en begränsad tid som utsläppen ska ske. Utan det är obegränsat, enligt ansökan, säger Lövin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.