Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isabella Lövin om Arlandabråket: Vi är inte överens

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och klimat- och vice statsminister Isabella Lövin (MP) är oense i frågan om Arlanda. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet och Socialdemokraterna är inte överens om att bygga ut kapaciteten på Arlanda, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till TT.

I måndags sa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) motsatsen till TT.

– Vi är inte överens om en färdplan för Arlanda. Vi är överens om att flygets utsläpp måste minska kraftigt och då behöver vi ha åtgärder för att flytta över trafik till järnväg, och vi är också överens om att blanda in biodrivmedel i flygets bränsle så att utsläppen ska minska, säger Isabella Lövin.

Enligt Tomas Eneroth (S) har regeringen en gemensam uppfattning. Han hänvisar till att statsråd från båda partierna tillsammans arbetar enligt regeringens flygstrategi. Den antogs 2017 och ledde till att Arlandarådet bildades, vars syfte är att utveckla Arlanda till Nordens ledande flygplats.

 

Isabella Lövin (MP).Foto: NAINA HELéN JAMA / TT NYHETSBYRÅN

Isabella Lövin: Helt orealistiskt

Rådets färdplan skulle ha presenterats i december, men är försenad. Enligt vad TT erfar så vill Tomas Eneroth, som sitter i Arlandarådet, göra färdplanen till regeringens politik. Den skulle innebära en utbyggnad av Arlandas kapacitet.

– Vi diskuterar fortsatt kring de här frågorna i regeringen, men för Miljöpartiets del är det helt orealistiskt att vi ska bygga ut flygkapaciteten samtidigt som flyget ska minska sina utsläpp radikalt och vi ska vara nere på noll 2045. Det är ju vad Parisavtalet säger, säger Isabella Lövin.

 

Resenärer på Arlanda flygplats. Foto: ALEX LJUNGDAHL

En konflikt mellan S och MP

Däremot behöver man bygga ut kapaciteten för att använda biodrivmedel, enligt Lövin.

TT: Det låter som att det är en konflikt mellan S och MP i regeringen i den här frågan.

– Det är ju poängen med att vi ska diskutera detta i regeringskansliet, att vi måste bli överens, säger Lövin.

I Arlandarådet sitter tre statsråd, företrädare för Trafikverket, Luftfartsverket, statliga Swedavia samt företrädare för näringsliv, kommuner och regioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.