Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP kräver fler lättnader: "Långt ifrån tillräckligt"

S och MP är överens om att skicka migrationsutredningen på remiss – med flera tillägg. MP har bland annat drivit igenom lättnader i gymnasielagen.
Isabella Lövin.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det här betyder krig”, säger Jimmie Åkesson.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN

S och MP är överens om att skicka migrationsutredningen på remiss – med flera tillägg.

MP har bland annat drivit igenom lättnader i den så kallade gymnasielagen.

Samtidigt uppger MP-källor att partiet kräver fler förändringar – bland annat att det ska bli enklare att omvandla tillfälliga uppehållstillstånd till permanenta.

Förra året beslutade regeringen att en parlamentarisk migrationskommitté skulle utreda den framtida svenska migrationspolitiken.

Under onsdagens pressträff menade Isabella Lövin att man redan nu ser behov av vissa justeringar och kompletteringar av förslagen.

Bland annat vill man göra det lättare för de som omfattas av det så kallade gymnasieregelverket att få stanna.

– Vi är överens om att genast påbörja arbetet med vissa tillfälliga lättnader av försörjningskravet för permanent uppehållstillstånd, för de som fått tidsbegränsade uppehållstillstånd genom gymnasielagen. I dag gäller att man inom sex månader måste få ett jobb som är varaktigt i minst två år, det är en orimlig situation i dag.

Därför vill man ändra kravet på anställning i två år till ett år, och öka tidsgränsen att hitta en anställning från sex månader till tolv månader.

Detta inte minst med bakgrund av de problem som coronapandemin medfört på arbetsmarknaden.

”Stor sak vi gör”

Den nuvarande lagstiftningen, som infördes 2016, löper ut den 20 juli 2021.

Morgan Johansson pekade på de stora förändringar som kommitténs betänkande medför. 

– Vi behöver också ta höjd för eventuella sidoeffekter som den är förändringen nu för med sig. Det är en stor sak vi gör. Från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd, det är en ganska omfattande förändring. Då gäller det att vi hela tiden ser så att den inte leder till fullständigt orimliga effekter.

S har ställt sig bakom samtliga av de 26 förslagen som Migrationskommittén presenterat, medan MP ställt sig bakom tre.

På presskonferensen svarar inte Isabella Lövin konkret på frågan om hur många av förslagen som MP nu stöttar. I stället pekade hon på det arbete som gjorts för att motarbeta risker för barn.

– Vi har kommit överens inom regeringen att vi står bakom att vi kommer att se särskilt ömmande säl som en möjlighet för uppehållstillstånd, och en ny skyddsgrund också för vuxna som har en anknytning i Sverige och har särskilt ömmande skäl att få uppehållstillstånd.

Uppgifter inifrån MP: Kräver mer

Expressen har pratat med miljöpartister som säger att lättnaderna i gymnasielagen och de andra tilläggen var helt centrala för att de skulle gå med på att skicka betänkandet på remiss.

Men frågan är fortfarande inte färdigförhandlad. Inför propositionen som ska läggas i vår kräver Miljöpartiet fler förändringar. Bland annat att det ska bli enklare att omvandla tillfälliga uppehållstillstånd till permanenta.

– De här tilläggen gör helheten bättre och vi är väldigt nöjda över att ha fått Socialdemokraterna att gå med på dem. Men det är långt ifrån tillräckligt, säger en källa i regeringskansliet.

”Total kollaps”

Samtidigt är kritiken hård. Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria M Stenergard, skrev på Twitter:

Det går nu att live bevittna S totala kollaps i migrationsfrågan”.

https://twitter.com/MariaStenergard/status/1313851513673048064

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterade beskedet i ett pressmeddelande:

– Nu är man på väg att ännu en gång upprepa samma haveri. Man har uppenbarligen inte lärt sig någonting. Sverige behöver avsevärt mindre asylrelaterad invandring, inte mer. Där är både verkligheten och opinionen tydlig.

– Det här betyder krig, i riksdagen och i kommande valrörelse. Socialdemokraterna ska inte komma undan detta svek.

Kommitténs uppdrag – fyra punkter

Kommitténs uppdrag har varit att ta ställning till:


• Om skyddsbehövande ska beviljas tidsbegränsade eller permanenta uppehållstillstånd som huvudregel.

• Om asylsökande ska kunna beviljas uppehållstillstånd på ytterligare grunder än de som följer av EU-rätten och svenska konventionsåtaganden och då särskilt ta ställning till om en ny humanitär grund för uppehållstillstånd ska införas.

• I vilken utsträckning som anhöriginvandring ska vara möjlig om den person som en tredjelandsmedborgare åberopar anknytning till har sökt asyl och beviljats uppehållstillstånd i Sverige.

• Om ett försörjningskrav ska gälla vid anhöriginvandring, och hur ett sådant krav då bör utformas.

Lättnader i gymnasielagen är ett av förslagen.
Innan torsdagens lunch med Kristersson (M) och Busch (KD) berättade Poulsen om Danmarks strategi mot gängkriminaliteten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.