Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isabella Lövin avgår som språkrör för Miljöpartiet

Språkröret: "Det finns många bra kvinnliga företrädare som kan ta över."
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin lämnar sitt uppdrag.Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin avgår.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin.Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin tillsammans med Stefan Löfven.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin och Per Bolund sommartalade förra veckan.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Lövin och Löfven.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Isabella Lövin (MP) lämnar politiken.

Hon avgår som Miljöpartiets språkrör samt miljö- och klimatminister när en efterträdare är utsedd.

– Jag tror att det är bra för partiet, säger Lövin.

Favorittippade Alice Bah Kuhnke meddelar att hon inte ställer upp.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, tillika miljö- och klimatminister samt vice statsminister, har bestämt sig för att lämna politiken helt, vilket hon först meddelade i en intervju med Dagens Nyheter.

Lövin berättar för Expressen att hon haft en egen ”deadline” för sitt beslut nu i augusti, eftersom det är två år till nästa val, och att ett nytt språkrör då kan väljas i tid. Hon har länge dragits med låga förtroendesiffror men förklarar sitt val med att hon vill ha mer tid för familjen.

– Det är ett stort ansvar att vara partiledare. Eftersom vi fick ett nytt manligt språkrör förra året så är det bättre för långsiktigheten med ett nytt kvinnligt språkrör. Jag tror att det är bra för partiet. Tiden är lagom nu.

”Kan ge ny energi och kraft”

MP-politikern har en bakgrund som journalist och boken ”Tyst hav” om överfisket banade väg för hennes politiska karriär. De senaste tolv åren har hon varit EU-parlamentariker, minister och slutligen språkrör.

Isabella Lövin säger att hon lockas av att återvända till skrivandet, men inte journalistiken. Hon vill inte spekulera i eventuella efterträdare.

– Det finns många bra kvinnliga företrädare som kan ta över. Jag hoppas att det kan ge ny energi, och kraft att bära partiet genom valrörelsen 2022, säger Isabella Lövin.

Intern kritik mot Lövin

Expressens politikreporter Maggie Strömberg, som skrivit boken ”Vi blev som dom andra: Miljöpartiets väg till makten”, säger att beslutet var överraskande – även om det har förekommit intern kritik.

– Miljöpartiet har legat otroligt dåligt i opinionen länge. De har inte lyckats lyfta, egentligen ända sedan förra mandatperioden när man var i så många kriser, säger Strömberg i Expressen TV.

Såväl Isabella Lövin som det manliga språkröret Per Bolund har dragits med låga förtroendesiffror och har haft svårt att nå ut, enligt Maggie Strömberg.

– Jag skrev en artikel om läget i Miljöpartiet i våras och då var nästan alla jag ringde kritiska mot Isabella Lövin och tyckte att hon underlevererade.

Alice Bah Kuhnke ställer inte upp

Många i Miljöpartiet vill att Isabella Lövin efterträds av Alice Bah Kuhnke, tidigare kultur- och demokratiminister och numera EU-parlamentariker, enligt Maggie Strömberg. Även nuvarande kulturminister Amanda Lind är populär internt.

Men kort efter beskedet att Lövin avgår meddelade Bah Kuhnke att hon inte ställer upp som språkrörskandidat. Beslutet är definitivt, enligt hennes pressekreterare Joakim Söder. Han motiverar i en kommentar:

”Alice har fått ett stort förtroende från svenska folket att representera dem i europaparlamentet. [...] Hon är en av två ordföranden för parlamentets arbete med en green deal, hon är vice ordförande för gröna gruppen i europaparlamentet och gruppledare för gröna gruppen i jämställdhetsutskottet. Hon har en tung plattform i europaparlamentet och kommer att använda den för att genomföra så mycket grön politik som möjligt.”

På Facebook skriver Bah Kuhnke om sin partikollega:

”Isabella har inspirerat många andra gröna politiker inklusive mig själv, visat ledarskap i svåra förhandlingar och övertygat många väljare om att Sverige behöver en ännu mer offensiv politik för ekologisk och social hållbarhet.”

Löfven: ”Tråkigt och oväntat”

Flera politiker har reagerat på Lövins besked. Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en kommentar:

– Jag respekterar naturligtvis Isabella Lövins beslut, även om det är tråkigt och oväntat. Isabella Lövin fortsätter i regeringen ett tag till, men hon har redan gjort mycket för sitt parti och för vårt land. Hennes arbete har bidragit till att Sverige i dag är världsledande i klimatomställningen. 

Gustav Fridolin, som avgick som språkrör för Miljöpartiet i fjol, kommenterar beskedet i Expressen TV:

– Det är trist för svensk politik. Isabella är en politiker som får saker att hända. Sedan känner jag väl lite, ”grattis Isabella”, det är härligt på andra sidan. Det är fruktansvärt kämpigt att vara språkrör. Nu behöver partiet en diskussion som handlar om mer än bara en person. Miljöpartiet måste fundera på vad man gör fel när gröna partier i andra länder ligger på 15-20 procent i opinionen. Jag tror att det finns en längtan efter ett parti som kombinerar kampen för miljön med en lika stor kamp för rättvisa och gröna värderingar. Där finns potentialen.

Maggie Strömberg: ”Tror ganska många blir glada”

Politikreporter Maggie Strömberg om Isabella Lövins avgång.
Kommenterar att Isabella Lövin lämnar politiken .

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.