Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS uppges vara instängda i Mosul

Terrorsekten IS vägar för trupper och förnödenheter in och ut ur Mosul i norra Irak har skurits av – totalt.
Foto: Rebin Rozhbayane
Efter att den sista vägen ut ur Mosul skurits av kan nu Abu Bakr al-Baghdadi vara fast.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Vägarna in i och ut ur IS-kontrollerade Mosul är helt "avskurna", rapporterar AFP.

Staden har varit IS sista fäste i Irak – nu uppges terrorsekten ha stängts in totalt.

Spekulationer säger att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi bor kvar i staden – där han i paranoia sover med bombväst utifall han skulle tillfångatas.

Terrorsekten IS vägar för trupper och förnödenheter in och ut ur Mosul i norra Irak har skurits av – totalt. Det uppger irakiska myndighetspersoner, enligt nyhetsbyrån AFP.

Redan under måndagen flyttade miliser vid staden trupper för just det ändamålet: Att stänga in IS. I och med det kan en av de viktigaste vägarna mellan den irakiska respektive syriska delen av det så kallade kalifatet nu vara avskuren, skriver International Business Times.



https://twitter.com/AFP/status/801414706925813760

Offensiven mot Mosul har pågått i fem veckor, och IS har försvagats bit för bit. Tidigare IS-kontrollerade byar utanför miljonstaden har tagits över av kurdiska peshmerga och andra styrkor, men i själva staden har IS kämpat hårdare. Och nu verkar terrorsekten alltså ha stängts in.

Mosul är redan omringat norr-, söder- och österifrån av irakiska trupper och peshmerga. Och nu har alltså vägen västerut, mot Tal Afar, stoppats.

"Han sover inte utan sin självmordsväst"

Efter att den sista vägen ut ur Mosul skurits av kan nu Abu Bakr al-Baghdadi vara fast. Tidigare i november kom uppgifter från terrorfästet om hur IS-ledaren lever i staden, i konstant skräck för att tas till fånga.

"Han har skurit ner på sin rörlighet och undviker att synas", skrev en uppgiftslämnare i Mosul i ett sms till nyhetsbyrån Reuters tidigare i höst.

"Han lever under jorden och har tunnlar som sträcker sig till och från olika områden."

Enligt uppgifterna ska IS-ledaren vara förberedd på att ta sitt liv om det behövs.

"Han sover inte utan sin självmordsväst, så han kan utlösa den om han tas till fånga."

al-Baghdadi: Säker på seger i Mosul

Meddelandet inifrån "IS sista fäste i Irak" gjorde gällande att al-Baghdadi fortfarande är farlig, men att han blivit alltmer misstänksam och paranoid. Framförallt ska misstankarna riktas mot personer i al-Baghdadis närhet.

"Ibland brukade han skämta med oss. Men nu gör han inte det längre", stod det i meddelandet från Mosul, enligt Reuters.

Tidigare rapporter – inte minst Abu Bakr al-Baghdadis eget tal – har tytt på att IS-ledaren är säker på seger i Mosul. I början av november släpptes en ljudupptagning där IS-ledaren bland annat uppmanade IS-krigare att invadera Turkiet, och där han sa att han är säker på att Mosul kommer hållas kvar i IS grepp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.