Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS uppges ha full kontroll över Palmyra

Framryckningen i Palmyra innebär att IS nu kontrollerar hälften av det syriska territoriet, enligt det oppositionella Syriska m nniskor ttsobservatoriet SOHR.Foto: Str/Epa/TT
Nadim Houry, biträdande regionchefefer Mellanöstern vid Humans Rights Watch, menar att kontroll är ett svårt begrepp i sammanhanget. "Det mesta av territoriet består av öken och de är tomma, så ingen kontrollerar dem egentligen. Och IS kontrollerar definitivt inte halva befolkningen", säger han till TT.

Jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) uppges ha full kontroll över den historiska staden Palmyra i Syrien.

Oron ökar nu för att extremisterna ska förstöra stadens värdefulla kulturarv.

Striden om Palmyra har rasat mellan regeringsstyrkor och jihadisterna i dagar, och IS har nu full kontroll över staden, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som uppger att över 100 regeringssoldater dödats under natten. Regeringsstyrkorna ska ha flytt staden.

– Regimens trupper kollapsade och drog sig tillbaka från sina positioner utan motstånd, säger aktivisten Mohammad Hassan al-Homsi till nyhetsbyrån AFP.

Kontrollerar stora delar

Framryckningen i Palmyra innebär att den extrema jihadiströrelsen nu kontrollerar hälften av det syriska territoriet, enligt SOHR. Men Nadim Houry, biträdande regionchef för Mellanöstern vid Humans Rights Watch, menar att kontroll är ett svårt begrepp i sammanhanget.

– Det mesta av territoriet består av öken och de är tomma, så ingen kontrollerar dem egentligen. Och IS kontrollerar definitivt inte halva befolkningen, säger han till TT.

Oron är stor över att de extrema islamisterna ska förstöra kulturskatter i Palmyra, precis som de tidigare gjort på andra ställen, men än har ingen förstörelse rapporterats. Hundratals statyer har kunnat räddas från staden, enligt nyhetsbyrån Reuters. Men många stora monument går dock inte att flytta på.

Samtidigt tycker Nadim Houry att man borde fokusera mer på hur civila ska kunna skyddas.

– Nu diskuterar man mer ruinerna i Palmyra än att civilisationen som är Syrien håller på att försvinna, säger han.

Viktig framgång

Genom att inta Palmyra har IS vunnit ett viktigt slag, menar Houry. Det är första gången som extremisterna tar kontroll över en stad direkt från den syriska militären och de allierade styrkorna.

Jihadisterna kontrollerar nu bland annat den militära flygbasen, fängelset och underrättelsetjänstens högkvarter i staden.

– Det finns inga tvivel om att de drar nytta av det pågående kaoset i Syrien, säger Nadim Houry.

VÄRLDSKOLLEN: Kontrollerar IS "halva Syrien"?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.