Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS tvingas ut från Kobane

Kurder som besöker begravningen för fyra mördade kvinnor i Kobane under tisdagen.Foto: Tolga Bozoglu / Epa / Tt

BEIRUT. IS-terroristerna tvingas ut från Kobane.

Flera ockuperade områden i östra staden och stora områden väster om Kobane är tillbaka i den kurdiska gerillans kontroll.

– Situationen är utmärkt, säger en kurdisk gerillasoldat till Expressen.se.

På trettionde dagen av IS offensiv mot Syrienkurdiska staden Kobane börjar terrororganisationen Islamiska staten, IS, förlora slaget om den strategiskt viktiga staden vid den turkiska gränsen.

Folkets försvarsenheter, YPG, har tillsammans med en rad enheter från Fria Syriska Armen, FSA, lyckats ta över flera områden väster, sydväst och öster om staden.

– YPG befriade Metkla i östra staden, Tall al-Shaair och Mazraat Aarmoush väster om Kobane. Nu är IS minst fem kilometer utanför Kobane både från väst och från sydväst, säger en kurdisk gerillakrigare och aktivist inne i Kobane till Expressen.

Tiotal självmordsbombare

Senaste veckan har IS skickat in ett tiotal självmordsbombare som misslyckade med att utföra sina terrordåd mot mål i Kobane. Självmordsbombare är en gammal taktik från IS som används för att skrämma men även för att förstöra så mycket som möjligt och öppna vägen för marktrupper.

YPG har senaste tre dagarna bekräftat att minst två av dess befäl dödades i striderna.

– Situationen är mycket bättre än förr. Koalitionens flygräder fortsätter intensivt. Vi får logistisk hjälp utifrån och det hjälper oss och civilbefolkningen att fortsätta kämpa, säger gerillasoldaten som står i centrala staden och hjälper till med att dela ut mat till folk i staden.

I tisdags kväll lät Turkiet mattransporter från kurdiska röda halvmånen passera dess gräns in till Kobane. Folk som hade flytt västerut börjat återvända till staden.

– Tiotals familjer passerade våra vägspärrar i dag. De har fått mat och kläder, säger gerillakrigaren.

"Döda ligger på slagfältet"

Trots IS stora förluster och nederlag vid flera områden i och kring Kobane envisas terrororganisationen med sina försök att ockupera staden. Så sent som i natt skickade man in en självmordsbombare som misslyckade med sitt uppdrag.

– Flera döda ligger kvar på slagfältet både i öster och i väster. IS försökte hämta sina döda men misslyckades, säger gerillakrigaren.

Sedan i tisdags kväll har koalitionen genomfört ett 20 tal flygattacker mot IS-enheter i och kring Kobane. Minst 32 IS-terrorister dödades i attackerna, enligt Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR).

– Det enda vi behöver är vapen för att krossa IS. De kurder som lyckas ta sig in i Kobane går direkt till fronten och vill slåss mot IS. Terroristerna kontrollerar mycket mindre områden än förr, säger kurdiske gerillakrigaren till Expressen.se.